2021. 05. 11.

Drónvideó Saaneviadukt Gümmenen

A nemrég indult YouTube csatornánkon lehetett már találkozni svájci vezetőállás-videókkal, most azonban nem innen, még csak nem is a földről, hanem a levegőből jelentkezünk. A mára szinte bárkinek elérhetővé vált drónokkal a vasútfotózás során is olyan beállításokat lehet találni amelyek a földről lehetetlenek lennének. Ma a Bern közelében található Saaneviaduktot nézzük meg a magasból.




Az 1901-ben elkészült, a Bern–Neuchâtel vasútvonalon található Saaneviadukt a Saane folyó völgyét hidalja át. A vasúvonalat ma a BLS vasúttársaság üzemelteti és az elmúlt években az eredeti híd felépítményének megtartása mellett kétvágányosra bővítette. A hídon a Bern és Kerzers közötti személyvonatok, ezzel a Murten/Morat, Neuchâtel és Lyss felé közlekedő S-Bahnok illetve a Bern–La Chaux-de-Fonds útirányú IR 66-os vonatok jelentik a forgalom nagy részét, de napi néhány tehervonattal is számolhatunk.


A videón látható járművek közül két típus is veszélyeztetett állatfaj már. A BLS NPZ, azaz RBDe 565-ös motorkocsijainak sincs már sok idejük hátra, ritkán lehet már csak találkozni velük néhány S-Bahn-vonalon. Az Re 465-ösök által húzott-tolt EW III-as ingavonatok pedig épp ezen videó feltöltése előtt néhány nappal búcsúztak el a Bern–La Chaux-de-Fonds vonaltól, ahol helyüket az újonnan érkező hatrészes Flirtök vették át, jelenleg a vonal felújítása miatt rövidített útvonalon, csak Bern és Neuchâtel között.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.