2022. 06. 27.

És mi fog járni Linz felé?

2022. június 27-én reggel 5 óra 4 perckor a České dráhy SC 516-os számú vonata egy mozdonnyal összeütközött Bohumín állomáson.


Újabb Pendolino egység tört össsze Ostrava környékén. Az első nagyobb baleset még 2015. júliusában történt, akkor a 3-as garnitúra (680 003) ütközött Studénka állomás közelében. A mostani eset Bohumínban történt, itt a ČD Cargo egyik Kocúrjával sikerült összeütközni.

A Pendolino vezetője a balesetben elhunyt
(fotó: Drážní inspekce)

Az ütközésen felül ki is siklott az SC 516 a váltókörzetben
(fotó: HZS MSK)

A Kocúr kevésbé látányosan sérült, ám azon is megsérült a rajta tartózkodó 4 fős személyzet összes tagja
(fotó: Drážní inspekce)

A balesetben mindkét jármű súlyosan megsérült, ennél azonban szomorúbb, a Pendolino vezetője elhunyt, valamint hogy a tolatómozdonyon megsérült a ČD Cargo 4 alkalmazottja, ezen felül a Pendolinon a jegyvizsgáló. Az eset kapcsán azonnali teljes körű kivizsgálást indít a vasúttársaság, valamint az érintett hatóságok.

A baleseti vizsgálatok lezárása után ráér gondolkodni a ČD a címben feltett kérdésre. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy Prága és Linz között a részben átépített, nagysebességű pályaszakaszon a Pendolino motorvonatok fognak közlekedni 200 km/h sebességgel. Erre azonban a balesetek miatt fogyatkozó állomány miatt egyre kevesebb a lehetőség.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.