2022. 10. 24.

Újranyitó fűtőház

Régi fűtőházat reaktiválhat a CAF, hogy az akkumulátoros motorvonatainak otthont adjon. Szép példa arra, hogy miként lehet a vasúti területeket célszerűen hasznosítani.






Mintegy 10 hektárnyi területet – egy bezárt fűtőházzal együtt – szerzett meg a CAF, ahol a 30 éven át tartó karbantartását végezhetik majd a tavasszal véglegesített specifikációjú akkumulátoros motorvonatoknak. A Gelsenkirchen-Bismarck állomásnév manapság nem sokaknak lehet ismerős, pedig egy 1876-tól üzemelő rendezőpályaudvart takar és ahogy azon a vidéken megszokott, egy bányáról kapta a nevét. Az 1966-ban bezárt nehézipari üzemeket azóta teljesen elbontották, már csak a rendező és a régi körfűtőház emlékeztet az ipari múltra.

Az OpenStreetMap térképén szaggatottal jelölt vágányokat és az épületeket alakítják majd át a korszerű járművekhez

A terület tulajdonosa 2001 óta a Regionalverband Ruhr volt, akik turisztikai célra szerették volna hasznosítani az 1991 óta műemléki védelmet élvező helyszínt. A földdarab viszont hirtelen felértékelődött, hiszen két iparvágányi kapcsolata is van a rendezővel, a telekkönyvekben pedig továbbra is vasúti célú hasznosítású és komplex vágányhálózat szövi át. A sikeres járműszállítási és -karbantartási szerződés elnyerése után a CAF aktívan kereste egy új üzem területét és mostanra sikerült is megegyezni a nem közölt vételárról a turisztikai szövetséggel.

A terület egy drónról nézve. Lesz munka bőven a terület átalakításával, de egy-két generációnak biztos munkahelyet teremt majd az új üzem.
(fotó: RVR)

Nina Frense, az RVR környezetért és zöld infrastruktúráért felelős vezetője kiemelte, hogy kifejezetten előnyös a fűtőházi terület újrahasznosítása, hiszen így nem kell újabb zöldterületet beépíteni és egy korábban kihasználatlan terület kap újabb esélyt.

Ha kicsit jobban beleásunk a nyílt hozzáférésű adatokba, akkor a DB Netz állomásrajzán felfedezhetünk némi bizonytalanságot, hogy hol is kezdődik a fűtőház területe.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.