2022. 11. 28.

Országos vasutassztrájk Ausztriában

November 28-án 0 és 24 óra között sztrájkolnak az osztrák vasutasok a vida nevű szakszervezet felhívására. A helyzet komoly: nagyon kevés kivételtől eltekintve a teljes vasúti közlekedés leállt Ausztriában.


Az ORF reggeli körképe szerint a teljes osztrák vasúti hálózaton leállt a közlekedés éjfélkor a vida nevű szakszervezet felhívása nyomán. A munkabeszüntetéssel mintegy 10%-os munkabéremelkedést szeretnének kikényszeríteni az osztrák szövetségi vasúttársaságból a munkavállalók.
A munkabeszüntetés a teljes ország vasúti közlekedését érinti, ideértve a magánvasúti vonatokat is: a Westbahn leállt, a RegioJet Prága és Bécs, illetve Budapest közötti vonatai Pozsony és Rajka felé kerülnek, Pozsonyból busszal lehet eljutni Bécsbe. Az ÖBB hálózatán magától értetődően nincs forgalom, de ugyanígy áll a forgalom a GYSEV ausztriai vonalain is. A többi magán- és tartományi tulajdonban lévő vasúttársaság sem kivétel ez alól, egyedül az Vöcklamarkt és Attersee közötti helyiérdekű vasút közlekedik az osztrák közszolgálati média, az ORF körképe szerint. Bécsben a városi közlekedés rendben üzemel, de a Schnellbahn-hálózaton és a schwechati reptérre közlekedő CAT vonalán sem járnak a vonatok, utóbbi helyett kivételesen szerveztek pótlóbuszokat. A Magyarország felől érkező vonatok is csak Budapest és Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd között közlekednek és a sztrájk miatt még kedden reggel is kell számítani változásokra, adta hírül a MÁVINFORM.
Az ÖAMTC előrejelzése szerint a reggeli és a délutáni csúcsban komoly torlódások alakulhatnak ki a közutakon. Az ASFINAG jelezte: aki teheti, az ne a reggeli vagy délutáni csúcsban induljon útnak autójával. Az ORF felhívja arra is a figyelmet, hogy például Bécsben nem oldották fel a parkolási szabályokat, így azok továbbra is érvényesek, legyen szó időbeli korlátozásról vagy éppen a fizetős várakozásról.
Az ORF fontosnak tartja azt is kiemelni, hogy a munkavállalóknak nem jelenthet távolmaradásra indokot az, hogy vasutassztrájk van, munkába kell állniuk, emiatt nagyon sokan váltanak a közúti közlekedésre, autóra, esetleg autóbuszra, hiszen az ÖBB tulajdonában álló Postbus (kvázi Volánbusz, ha magyar párhuzamot szeretnénk) szintén menetrend szerint közlekedik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.