2023. 12. 02.

Hétvégi gyors – 2023. november 26-december 2.

Metróbemutató Párizs mellett. Újra kapható a cseh menetrendkönyv. Fényes járatok Magyarországon. Drónokkal nyerne időt az ÖBB. Jól halad prága új metróvonala.


Újabb kavarás az állami közlekedési szolgáltatóknál


Budapest | Magyarország – Lázár János miniszter tulajdonosi határozatban rendezte át a MÁV-Volán-csoport vezetőségét december 1-jei hatállyal. Az eddig csak a MÁV-START Zrt. vezérigazgatói posztját ellátó dr. Mosóczi László ezentúl a Volánbusz Zrt. azonos pozícióját is ellátja. Emellett a MÁV-csoport igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait kinevezték a Volánbusz azonos székeire is. Egyetlen „vesztes” a Volánbusz Zrt. eddigi vezérigazgatója, az ejtőernyős Kruchina Vince, aki most éppen általános vezérigazgató-helyettes megnevezést írhat a neve mellé.
Ahogy az a korábbi folyamatok alapján jól látszik, hamarosan megvalósulhat a minisztériumi szinten régóta vágyott teljes integráció, ami utat nyithat a piacnyitás további elszabotálása mellett a modern MÁVAUT létrejöttének és a 20 éve hangoztatott, közpénzpazarló párhuzamos közlekedések megszüntetésének.


Utolsó esély a gázbusznak


Augsburg | Németország – Három évtized eredményes és bő tíz éve kizárólagos üzem után arra az elhatározásra jutott az SWA, hogy 2026 után már nem vásárol gázmotoros autóbuszokat, hanem az akkumulátorosak felé fordul. A tőbbnyire mezőgazdasági szerves hulladékból nyert biogáz ugyan CO2-semleges, a járműgyártók közül csak az MAN maradt a piacon aktív gázmotoros buszokkal. A verseny megszűnése mellett a CVD 2030-tól már nem tekinti megfelelőnek ezeket a járműveket, amit számításba vettek a középtávú startégia kialakításánál.

1971 óta majdnem végig márkahű volt a város, mindössze 33 Mercedes-Benz Citaro 2 G NGT érkezett 2016 és 2019 között a magyar történelemben is fontos városba
(fotók: Adorján Péter)


Kapható az új bestseller


Prága | Csehország – A 2020-as menetrendi év óta fennálló hagyománynak megfelelően idén is összeállította papíralapú könyvként az Avizer Z, s.r.o. az aktuális menetrendeket, melyet a nagyobb állomások Pont to go boltjaiban és a prágai Pragomodel boltban lehet megvásárolni 199 Kč áron. České Budějovice és Liberec esetében a felújítás alatt álló állomási közért helyett az GWTR és az ARR menetjegyirodájában érhető el. Az idei évben az összes cseh belföldi menetrendek mindegyike és az országos OneTicket-rendszer leírása került bele a könyvbe.

Ami nem akar menni az állami cégeknek, azt megoldják a magáncégek
(grafiak: Zdopravy)


NövELLik a flottát


München | Németország – Újabb keretszerződést kötött a Siemens és az ELL Vectron mozdonyok vásárlásáról. Ezúttal 60 darabot biztosan és további akár 140 darabot feltételesen definiáltak a szerződésben. Ezzel a 2013-ban alapított mozdonybérlő cég 2027-re legalább 301 mozdonyt szeretne a flottájában tudni, de akár 400-ig is bővülhetnek a megállapodás értelmében. A gyártandó verziókat és azok darabszámait egyelőre nem közölték, de mindegyikhez a már bevált módon gyári karbantartást is vásárolnak.


Ajándékvásár a ČD-nél


Prága | Csehország – Decemberre részben megújította árukészletét a ČD Fanshop, ahol karácsonyi ajándékokat is vásárolhatnak az érdeklődők. A leggyorsabb 300, aki 1000 Kč felett költ, egy ülésmintás zoknit is kap ajándékba – a rendeléseket a Zásilkovna, PPL vagy DPD szállítja, 2000 Kč felett díjmentesen. Az elérhető 600-nál is több termék között a céglogós tolltól a színezőkönyveken és favonatokon át a határidőnaplókig szinte mindent. A legérdekesebb és legjobban fogyó terméknek viszont a legendás 810-es motorkocsit mintázó karácsonyváró lesz, amiben Lindt csokikat találhatunk. A korszerűbb dolgokat kedvelők számára Vectron alakú verziót is kiadnak. A következő hetekben még bővül a kínálat használt vasúti tárgyakkal, mint hamutartók vagy akár elbontott járművek ülései.

Bár egyre jobban fogynak a napi forgalomból, máig kedvelt az eredeti
(fotó: ČD)


Narancssárga, nehéz, de hasznos


Duisburg | Németország – Folyamatosan frissíti a járműállományt a DVG, ezúttal egy új síncsiszolót vettek át. De a 3 millió eurós, 13 méter hosszú, 2,2 méter széles és 36 tonnás Windhoff-gép nem csak a sínek mechanikus megmunkálására, hanem nagynyomású levegővel tisztítására is használható. Emellett a felsővezeték jégtelenítését is elvégezhetik a gépkezelők a speciális áramszedővel. Az elődje egy 1966-ban gyártott nyolctengelyes DÜWAG-villamosból 1993-ban átépített jármű volt, amit nyugdíjaztak.



Jól halad a metróépítés


Prága | Csehország – Megtörtént az első áttörés a D metróvonal építésén, ami az alagútépítési munkálatok 60%-ának felel meg. Az Olbrechtova és Pankrác állomások közötti bal vonalalagút teljes mértékben elkészült. A 2100 méter hosszú műtárgyat 19 hónap alatt építették meg. Jana Komrsková, Prága környezetvédelemért felelős főpolgármester-helyettese megemlítette, hogy a prágai metrót 2022-ben napi 1,33 millió utas használta, éves szinten pedig 1 milliárd utazást regisztráltak, ami az utazások egyharmadát jelenti. A D vonal pedig nem csak egy régi terv, hanem a váos déli területeinek (Nové Dvory, Libuš vagyy Písnice) nyújt majd gyorsabb eljutást. Petr Witowski, a DPP vezérigazgatója kiemelte, hogy az új vonalhoz kapcsolódóan már vezető nélküli vonatokat szereznek be, de méretgazdaságosság miatt az üzemi kapcsolatot biztosító C vonal szerelvényeit is cserélik.



Fényjárművekkel az országban


Budapest | Magyarország – Bár az elmúlt héten már több formában elcsepegtette a BKV az idei ünnepi díszítést kapott járművek kinézetéről a képeket, december 1-jén a Hungária kocsiszínben megtörtént a hivatalos bemutatás is. A hat villamos és két busz aktuális pozíciója a BKK aloldalán keresztül érhető el.


A MÁV-Volán-csoport is kiveszi a részét az ünnepi díszbe öltöztetett járművekből, így az első adventi hétvégén a H5-ös vonalon fordul naponta egy kört az L.VII 85+P.XV 579+M.VIII 251 alkotta szerelvény normál díjszabás szerint. December 6-án különjáratként teljesít három indulást ugyanez a szerelvény ugyanitt, amihez a jegyeket a MÁV-HÉV oldalán keresztül érhetjük el.

A Volánbusz is kiveszi a részét az adventi hétvégékből, szombatonként az Ikarus 30-as teljesít különjáratokat: az Aeropark és egy esti budapesti városnézés közül választhatnak az érdeklődők.

Különlegességként a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút is fénysorokkal látott le két kocsit, amik mindkét ágon közlekednek december 6-tól egészen január 7-ig.


Drónokkal a biztonságosabb vasútért


Bécs | Ausztria – Innovatív, európában egyedülálló megoldással kísérli meg az ÖBB az időjárási extrémitások utáni helyreállításhoz szükséges időablakot csökkenteni. Ennek legfontosabb lépése dróngarázsok telepítése a veszélyeztetett vonalak meghatározott pontjaira. Mivel pilótamentes légijárművel alapvetően csak leadott repülési terv és közvetlen rálátás mellett lehet repülni, ezért az Austro Control és a Frequentis cégekkel együttműködve szereztek különleges engedélyeket. A jövőben a drónok a vasútvonal felett repülnek majd, így a legtöbbször csak gyalog megközelíthető helyekről gyorsabban kaphatnak vizuális információt az irányítóközpontban dolgozó munkatársak.



Mozgásban a külső körmetró


Champigny-sur-Marne | Franciaország – Bemutatták az első szerelvényt, ami a 15-ös számmal jelzett metróvonal 2025 végére elkészülő déli szakaszán közlekedik majd Párizs elővárosait összekötve. Az Alstom és a Siemens koprodukciójában épült vonat automatizált lesz. Az engedélyezéshez szükséges mérések és próbafutások 2024 folyamán esedékesek, az eslő szakasz pedig Pont de Sèvres és Noisy-Champ között 16 állomással 33 km hosszban. A mai 48 perces utazási idő Arcueil-Cachan állomásig 11 percre csökken majd és összesen 14 másik villamos, metró és RER-vonal felé ad majd kapcsolatot átlagosan 65 km/h sebesség mellett. Az érintett négy megyében 22 települést köt majd össze egymással.


Összeállította: Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.