2011. 11. 29.

Irány a városközpont

A menetrendváltástól hosszabb útvonalon járnak majd a brandenburgi RE6-os viszonylat szerelvényei. A járatok Spandau helyett tovább, Berlin-Gesundbrunnen állomásig viszik majd az utasokat.


Meglehetősen mostoha volt eddig a menetrend azokkal, akik Berlin-Jungfernheide állomáson akartak valamilyen regionális járatra szállni: óránként két – órás ütemben közlekedő – RegionalExpress viszonylat érintette az állomást mindössze. Ráadásul az 1980-ban megszűnt Berlin-Spandau–Berlin-Gesundbrunnen forgalmat sem pótolta semmi, hiszen az S-Bahn-t ezen a szakaszon, Jungfernheide és Stresow között nem építették újjá.
Berlin-Spandau, végállomás. Az RE6-oson közlekedő GTW 2/6-os motorvonatok a közeli ruhlebeni teherpályaudvaron töltik a fordulóidejüket, a forgalmas állomáson nincs számukra hely

A VBB döntése nyomán a DB Regio a decemberi menetrendváltástól nem Spandauig, hanem tovább, egészen Berlin-Gesundbrunnenig járatja majd a Lutherstadt Wittenberg, Pritzwalk és Henngisdorf felől érkező vonatokat. Az RE6-oson közlekedő GTW 2/6-os motorvonatok jelenleg ugyanis a fordulóidejüket a ruhlebeni teherpályaudvaron töltik, miután leszállították az utasokat a spandaui állomáson. A fordulóidő terhére most meghosszabbítják az útvonalukat.
Gesundbrunnen eddig csak hennigsdorfi átszállással volt elérhető. Igaz, itt egy peron mellett állnak meg az S-Bahn vonatai és a regionális járatok, segítve az utasokat

A hosszabbítással a új, egy átszállással rövidebb kapcsolatot kaphatnak a Berlintől északnyugatra élők, hiszen a Ringbahn szerelvényeire közvetlenül átszállhatnak, de például a Rostock és Strasund felé induló regionális vonatokra is válthatnak az új végállomáson. Nem árt azonban megemlíteni: nem az összes járatot érinti a hosszabbítás: munkanapokon napközben és késő este, valamint hétvégén a vonatok továbbra is csak Spandauból indulnak majd.
Berlin-Gesundbrunnen így lassan fontos regionális vasúti csomópont lehet: a hírek szerint a Heidekrautbahn vonatai Berlin-Karow helyett továbbra is a városközponthoz közelebbi Gesundbrunnenben fordulnak majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.