2011. 11. 30.

Nosztalgiamenetrend

A december a menetrendváltás időszaka, ez mindenki számára világos. Persze, nem volt ez mindig így, néhány éve még május végén változott az éves menetrend. Mindenesetre érdekes születésnapi ajándékot talált ki a jövőre negyven esztendő Müncheni Közlekedési Szövetség (Münchner Verkehrs- und Tarifverbund, MVV), ami a gyűjtöknél becses darab lehet.


Hamarosan négy évtizede lesz, hogy 1972. május 28-án életbe lépett az 1972-1973. évi menetrend. Ezzel egyidőben München térségében megjelent az első közlekedési szövetségi menetrendkönyv is. Az új kiadvány egységes szerkezetben közölte a különböző közlekedési cégek és ágazatok közlekedési rendjét. A 368 oldalas kötet az akkor született szövetség első megjelenése volt.
Az első szövetségi menetrendkönyv címlapja
(forrás: MVV)

Az idők folyamán a „Gesamtfahrplan” nagyot hízott: ma már 1100 oldalt számlál az MVV működési területére vonatkozó menetrendkönyv. A jövőre negyven esztendő közlekedési szövetség különös ötlettel rukkolt elő: a 70 ezer példányban megjelenő új menetrend mellett piacra dobják az 1972-es kiadványt is. Az interneten és a Marienplatzon lévő ügyfélközpontban 9,50 euróért vásárolhatjuk meg a korlátozott példányszámban kiadott reprintet.
Negyven év alatt sokat változott a külső és a belső is: 1100 oldalon sorolja a müncheni és a környéki járatok menetrendjét az új kötet
(forrás: MVV)

Ugyancsak reprint kiadásban jelenik meg – 3,00 euróért – az 1972-es, tehát negyven évvel ezelőtti gyorsvasúti térkép. Az MVV első menetrendjével indult el ugyanis a bajor főváros S-Bahn-hálózata. Érdemes megjegyezni, hogy az első menetrend azért is izgalmas, mert számos, az 1972. augusztus 26. és szeptember 12. között pont Münchenben rendezett XX. Nyári Olimpiai Játékokhoz igazodó menetrendet is tanulmányozhatunk.
A 2011-2012-es menetrendi időszakra szóló menetrendkönyvet 3,50 euróért; a gyorsvasúti hálózat térképét 1,50 euróért vásárolhatjuk meg a fontosabb árusítóhelyeken és az interneten.
Az MVV ügyvezetője, Alexander Freitag (balra) és München főpolgármestere, Christian Ude (jobbra) a most megjelenő két kötettel
(fotó: Mike Schmalz / MVV)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.