2011. 12. 09.

Az első távollét

A december 9-i gödöllői mozdonybemutató mintegy mellékes, ám annál fontosabb szereplője volt a GYSEV új jövevénye. Az ÖBB-től átvett motorkocsi először bukkant fel otthonától távol.


A 247 508, teljes „nevén” 95 55 0 247 508-5, H-GYSEV jelzésű motorkocsi először bukkant fel otthonától távol. A Sisi-mozdony avatásán az ÖBB egykori motorkocsija fontos szerepet kapott: az első vágány feszültségmentesítése miatt ez a szerkezet segédkezett a Teknő megfelelő helye juttatásában.
Az ÖBB eddigi motorkocsijaitól némileg eltérő, egykori osztrák jármű fő ismertetőjele, hogy nincs homlokoldali kijelzője, ahol a célszállomást mutathatja. Gépészetben is más némileg, mint a GYSEV járművei, ez a kocsi teljesen az ÖBB-változathoz igazodik. A motorkocsi – többi társaival együtt – a MÁV-tól vasárnaptól átvett vonalakon szolgál majd.
Íme a GYSEV új motorkocsija. Az eddig 5047-esektől némileg eltérő – célállomás jelzésére alkalmas doboz nélküli – motorkocsi már az új szabályok szerinti sorozatjellel, 247-es sorozatú motorkocsiként pihent Gödöllőn
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.