2011. 12. 13.

Íme Michal!

Bemutatták a sajtónak és egyben meg is keresztelték a szlovák személyszállító vasút, a ZSSK új mozdonyát. A 381 001-es névadó ünnepségét a pozsonyi főpályaudvaron tartották.


A ZSSK, a szlovák személyszállító vasúttársaság új mozdonyát december 13-án mutatták be hivatalosan a sajtónak és egyben meg is keresztelték. A gép ezentúl a Michal nevet viseli. A pozsonyi főpályaudvaron tartott rendezvényen a teljes sorozat felét láthatta a közönség.
A Škoda által 109E2 típusjellel gyártott mozdonyok a csehek nagyobb példányszámban készülő 109E típusként vagy 380-as sorozatként ismert mozdonyainak alacsonyabb sebességre konstruált változatai: a cseh remekekkel ellentétben eme szerkezetek sebessége legfeljebb 160 km/h lehet. Emellett pedig GSM-R rádiót és az ETCS rendszer Level 1 fokozatához illeszkedő vonatbefolyásolót kaptak, így a Pozsony–Zsolna vonalon használhatják ezt a rendszert a járművek. A gép alkalmas a szintén Škoda-féle emeletes ingavonatok továbbítására is, amelyekhez a 263-as sorozat gépeit is átalakítja a ZSSK.
Érkezik a pozsonyi főpályaudvarra az ünnepelt – természetesen emeletes ingavonattal

A sajtó képviselői is várták a gépet

Korszerű vezetőállás, kényelmes munkahely

A kerseztségben a Michal nevet kapta a gép, amelyet részben EU-forrásokból vásároltak
(fotók: ZSSK)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.