2011. 12. 23.

Ne izuglj, kedves utas!

Bár tulajdonképpen poénnak indult, de bejárta a sajtót az egyik internetes közösség karácsonyi társasjátéka. A berlini S-Bahn 2009 óta húzódó krízisére alapuló társasjáték ingyen letölthető és saját magunk össze is állíthatjuk.


A „Fahrgast, ärgere dich nicht!”, azaz „Ne izgulj, kedves utas!” nevű társasjátékot az ÖPNV Online készítette táblás játék tulajdonképpen az évek óta húzódó krízist alapul vevő játékban a berlini gyorsvasút hálózatán lépkedhetünk a figuránkkal. Az egyes pontokon pedig különféle szerencsekártyákat kell húznunk, ahol különböző jutalmak vagy éppen bosszantó dolgok szerepelnek. Jobbára persze a bosszantó dolgokba futhatunk bele, ahogy az átlagos utas is tehette az elmúlt évek során. Sokszor egy vagy több körből is kimaradhat a játékos, ha éppen úgy hozza a szerencse és a különféle üzemzavarok.
A játékot egyébként saját magunk rakhatjuk össze: az ÖPNV Online honlapjáról letölthetjük a játékmezőt, ráadásul három formátumban: ha tudunk egyben, A2-es lapra nyomtatni, akkor úgy, de két A3-as vagy négy A4-es lapból is összerakhatjuk. A szerencsekártyákat szintén itt találjuk; még társaságjáték nélkül is érdemes végigolvasni ezeket, hiszen az elmúlt évek eseményei könnyűszerrel felidézhetők. A játékhoz szükséges még két dobókocka és néhány játékfigura is, amit biztosan kölcsönözhetnek a játékosok valamelyik másik társasjátékból.
A játék híre nem mellesleg hamar bejárta a sajtót: a Der Tagesspiegel például úgy kommentálja: legalább a nehéz időkben is szórakozhatunk, nevethetünk a rossz dolgokon. De feltehetnénk a kérdést: vajon BKV-s vagy MÁV-os változatban is lehetne hasonló társasjátékot készíteni? Alighanem igen, kérdés persze, hogy a sok-sok „büntető” kártya mellett akadna-e valami jutalom is?
A társasjáték a www.oepnv-berlin.de oldalról tölthető le.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.