2012. 01. 19.

Gazdaságos sorompók

Még bizony Svájcban is akadnak nem biztosított szintbeni közút-vasút kereszteződések. Ezek biztosításának kiépítését kezdte meg az SBB és a Verkehrs- und Industrietechnik AG egy olcsó, ám hatékony rendszer kidolgozásával.


Az új „gazdaságos” sorompó tulajdonképpen egy, az andráskereszt alá felszerelt fényjelző készülék, amely sárga vagy vörös fénnyel jelzi a közeledő vonatot. A berendezés telepítése jóval olcsóbb a megszokottnál: egy átjáró biztosítása a korábban telepített, hagyományos útjátjárók költségek mintegy felébe, 180 ezer frankba (mintegy 45 millió forintba) kerül.
Az első ilyen berendezéseket Leuggelbach és Luchsingen-Hätzingen között telepítette az SBB. 2014-ig további tíz helyen szerelnek fel ilyen egyszerű szerkezeteket.
Az új fényjelző készülék már megfelel az EBV megváltozott előírásainak
(fotó: Christine Strub / SBB CFF FFS)

Az új berendezések telepítésének oka, hogy a vasúti infastruktúra működtetését szabályozó Eisenbahnverordnung (EBV) megváltozott és ennek értelmében a nem biztosított átjárókat vagy valamilyen biztosító berendezéssel kell ellátni vagy meg kell szüntetni 2014-ig. Az SBB jelenleg tehát vizsgál és telepít, a megmaradó átjárókat pedig felszámolja.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.