2012. 01. 19.

RegioTram Kassán?

A közelmúltban a hírek.sk magyar nyelvű hírportál vetette fel: régióvillamost építenének a kassaiak. Szlovákia második legnagyobb városa EU-s támogatásból építene „régióvillamost”, azaz összekötnék a nagyvasutat és a városi villamoshálózatot.


A Kassa Megyei Hivatal támogatásával elkészült a régióvillamos terve, ami Brüsszelben is zöld utat kapott, így 2012-ben elkezdődhet az építkezés – írja a hírek.sk. A beruházás első ütemében Szepsiben (Moldava nad Bodvou) építenének egy intermodális csomópontot és itt lehet majd a regionális villamosokra átszállni. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a Kassa és Szepsi között közlekedő buszok száma, jóval kisebb környezeti terhelést kell így a környéken lakóknak elviselni.
Hamarosan új társakat kapnak a kassai Tátrák?
(a képek forrása: Wikipedia)

Nem elhanyagolható szempont, hogy a buszok által használt út mentén fekszik a kassai vasmű, ahova rendkívül sok dolgozó ingázik a környékről – és jelenleg itt ér véget a városi villamosvasút hálózata ebben az irányban.
Az első ütemben megépítik Szepsiben a csomópontot és villamosítják az érintett vasúti szakaszt. A továbbiakban pedig négy irányba indulnának a regionális járatok Kassáról. Az ötlet irányt Eperjes környéke is érdeklődik, így a jövőben abban az irányban is folyhatnak a fejlesztések.
A kassaiak terveire már Brüsszelben is áldásukat adták s mintegy húszmillió eurót (6,2 milliárd forintot) kóstál az első ütem.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.