2012. 01. 04.

Terjed a Railnet

Közel egy éve működik a GYSEV-nél a vasúti területeken a vezeték nélküli internetszolgáltatás. A GYSEV-Railnet előbb a vonatokon, majd az állomásokon is megjelent. A fejlesztés újabb lépéseként most Szombathelyet és Szentgotthárdot kapcsolták be a rendszerbe.


Hazánkban elsőként indította el a vasúti területen a GYSEV a vezeték nélküli internetszolgáltatást 2011 tavaszán. A GYSEV Railnet előbb az IC-kocsikban, majd a többi jármű egy részén is megjelent. Június óta pedig Sopronban és Csornán az állomásokon is működik a rendszer. E fejlesztés újabb lépése, hogy decemberben Szombathelyen, januárban pedig Szentgotthárdon üzemelték be a netszolgáltatáshoz szükséges berendezéseket.
A szolgáltatás mobilnet-alapú, ami megnehezítette az illetékesek dolgát, legalábbis Szentgotthárd esetében, ugyanis a berendezés sokszor az éppen jobb térerőt biztosító osztrák szolgáltatók hálózatára kapcsolódott fel, ami nem olcsó mulatság, ismerve az adatroaming tarifáit. Végül a szakemberek egy jelerősítő antennával oldották meg a magyar mobilvételt, így a tíz napos próbaüzem után véglegesen is bekapcsolták Szentgotthárdot is a szolgáltatásba.
Ennek eredményeként az okostelefont vagy számítógépeket használó utasok könnyedén és ingyenesen böngészhetnek a világhálón, akár utazás közben is.
Itt jegyezzük meg: a vezeték nélküli internet-hozzáférés biztosításában élen jár a GYSEV Magyarországon, de még Európában is. Az ÖBB jelenleg csak tervezi a szolgáltatás bevezetését a Railjet-vonatokon, míg a DB AG-nál néhány ICE szerelvényen és a nagyobb pályaudvarokon is csak díjfizetés ellenében használhatjuk az internetet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.