2012. 03. 27.

A vártnál rosszabbul teljesít a WESTbahn

Nem érte még el a kitűzött nyereséget a WESTbahn. A december óta működő osztrák magánvasút a vártnál rosszabbul teljesített a menetrendváltás óta eltelt hónapokban, mint ahogyan azt várták.





Nem tudott megfelelni a kitűzött céloknak a WESTbahn. A társasággal szemben a tulajdonosok azt a követelményt támasztották, hogy az első évben már operatív nyereséget hozzon. Ezt azonban, úgy tűnik, nem tudja teljesíteni a cég. A bevételek vártnál rosszabb alakulása azonban nem csak a társaság hibája: az ÖBB is észbe kapott és olcsó ajánlatokkal próbálja megtartani az utasait, ez pedig nincs túl jó hatással a WESTbahn bevételeire sem.
A WESTbahn többek között a ÖBB olcsó jegyei miatt nem tudja hozni az elvárt bevételt. Jót tesz a verseny a távolsági személyszállításban – legalábbis az utasok pénztárcájának biztosan
(fotók: Magyarics Zoltán)

A tervek szerint havonta 4 millió eurós bevételt kellene produkálni a magántársaságnak, azonban ettől nagyon is elmarad: az első száz üzemnap alapján havi 2,5 millió eurónyi bevétel hiányzik a kasszából.
A WESTbahn világossá tette: a társaság tulajdonosai, közöttük a francia államvasút, az SNCF gondoskodik a vasúttársaság megfelelő finanszírozásáról. 
Tegyük hozzá: az ÖBB az Osztrák Szövetségi Versenyhivatalnál panasszal élt a magántársaság jegyár-politikája miatt. A témával foglalkozik a hatóság, döntés egyelőre nem született az ügyben.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.