2012. 04. 23.

Cseh vendég

Bő egy hónapos tesztüzemre érkezett a németországi Chemnitz városába a Škoda villamosa. A 15T, azaz a ForCity típus egyik képviselője május 20-áig bizonyítja tudását az egykoron Karl-Marx-Stadtnak hívott városban, ahol nem újdonság a prágai villamos.




Németország keleti felén nagyon is ismerik az egykori ČKD villamosait, így a cseh járműgyártás remekeit. A Škoda valószínűleg ezen felbuzdulva vitte el a német városkába a legújabb villamostípusát, ami Prágában és Rigában is sikeres lett.
A Chemnitzer Verkehrs-AG, a CVAG a tramtrain-hálózatának bővítését fontolgatja, ehhez pedig további járművek beszerzése szükséges. Az egykor önlló ABB Henschel Variotramjaiból álló flotta 1998 és 2001 között érkezett a városba, így lassan az utódlásukról kell gondolkodni.
A 31 méter hosszú, egyirányú cseh villamoskocsi akár 80 km/h-val is száguldhat, de a prágai 9238-as pályaszámú kocsi többi társához hasonlóan le lett korlátozva 60 km/h-nál. A teljes egészében alacsonypadlós jármű szolgálati tömege 42 tonna. Hajtásáról 16, egyenként 46,4 kW teljesítményű motor gondoskodik.
Üzemben a Škoda villamosa. Május 20-áig marad a német városban a cseh villamos
A Škoda villamosa – miután megszerezte az utasszállításhoz szükséges engedélyeket – a forgalmas 5-ös villamoson szállítja az utasokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.