2012. 04. 05.

Öntik a pénzt a vasútba

8,4 milliárd koronányi fejlesztésről döntött a cseh kormány a minap. A forrásokat a ČD infrastruktúrájának felújítására és fejlesztésére lehet fordítani. A pénzből többek között Břeclav, Olomouc, Ústí nad Orlicí és Prága térségében fejleszthetnek.




A cseh kormány 8,4 milliárd korona, mintegy 101 milliárd forintnyi forrásra vonatkozó pályázatot írt ki. A pénzösszegből a tervek szerint megújul a břeclavi csomópont, Ústí nad Orlicí és Olomouc állomása, valamint több pályaszakasz modernizációja is belefér a büdzsébe. Ilyen például a Tábor és Sudoměřice u Tábora, valamint a Praha-Bubenč és Holešovice közötti pálya is.
Az összes projekt közül a legnagyobb falat Olomouc rekonstrukciója, csak erre 2,5 milliárd koronát, azaz mintegy 30 milliárd forintot szán a cseh kormány. Itt a tervek szerint az átmenő vágányok 160, a többi vágány 120 kn/h engedélyezett legnagyobb sebességre épülne át.
Břeclav személypályaudvarát már rendbe tették, de a csomópont környékén akad még tennivaló

A Tábor és Sudoměřice u Tábora között pálya fontos része a Prága és České Budějovice közötti fővonalnak, ami Ausztria felé biztosítja a cseh főváros kapcsolatát. Itt 2,4 milliárd koronáért (28,8 milliárd forintért) újul meg a 160 km/h-ra engedélyezett, kétvágányú pálya, ráadásul egy 430 méter hosszú alagút is épül majd Sudoměřice közelében.
A prágai főpályaudvart, ahol képünk is készült és térségét az elmúlt évek során alaposan átalakították, de a cseh főváros vágányain azért akad még javítanivaló. A most rendelkezésre álló források segítségével ezt is megoldják az ígéretek szerint
(fotók: Halász Péter)

A Prágán belüli kapcsolatot szolgáló, Bubenč és Holešovice közötti pálya felújítása is fontos feladat – tette hozzá a szaktárca illetékese. A pályaudvarok közötti kapcsolatot biztosító összekötő vonalat is a most kiírt pályázatok keretében szeretnék felújítani a csehek.
A források biztosításához a cseh kormányzat a tervek szerint az EU támogatását is szeretné elnyerni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.