2012. 05. 24.

Villamossal a foci EB-re

Idén Lengyelországban és Ukrajnában rendezik a labdarúgó EB-t. Négy éve Svájc és Ausztria rendezhette a sporteseményt, amelyet számos más módon is népszerűsítettek – például a városi közlekedésben. A „Wir fahren zur EM”, azaz „Mi megyünk az EB-re” szlogennel a Wiener Linien népszerűsítette a saját, az EB idején egyébként kibővített szolgáltatásait.


A kampány számára több, a labdarúgás világából vett jelenetet forgattak le a bécsi metró- és villamoshálózaton. A meglehetősen szokatlan környezet miatt egyébként is érdekes filmek kifejezetten ötletesek lettek. Nézzük hát ezeket!

A helyszín egyértelmű, bár ebben a felbontásban kicsit nehezen olvasható: a Westbahnhofnál járunk, az U3-as metró peronján.

Az egyik, talán a legnépszerűbbé vált klip a D jelű villamoson készült. Az E2-es sorozatú kocsi utastere egyértelmű és még a megállót is meghatározhatjuk: bizony a Grinzinger Straßéról van szó, hiszen itt van kisszakasz-határ („Kurzstreckengrenze”) és átszállási kapcsolat a 38A buszra. Lenne még egy lehetséges jelölt, de a 38-as villamosnál bizony csak a végállomáson van átszállási lehetőség, így ott más lenne a félig elvágott, jellegzetes megállóbemondás.

A harmadik klipben ugyancsak egy focis jelenetet láthatunk: ugyancsak a Westbahnhofon készült a kisfilm, amin a szokásos mezcserét láthatjuk – kicsit más felfogásban. A háttérben pedig egy „Ezüstnyíl” pihen. Ma már inkább V/v sorozatú kocsit adna ilyen célra kölcsön a filmeseknek a Wiener Linien, de akkor még az új metrónak szűkében voltak.

A negyedik kisfilm helyszíne is a Westbahnhof. Különösebb magyarázatot ez sem érdemel, de ahogy az első és a harmadik mozi, úgy ez is kicsit nehezen kapcsolható össze a tömegközlekedéssel, sokkal inkább a labdarúgásra emlékezteti a nézőt.

Az ötödik kisfilm viszont valóban ötletes és amellett, hogy labdarúgás világából vett jelenetről van szó, a mindennapi életre vonatkozó üzenetet jól csomagolták. Az U2-es metró Karlsplatz megállójában felvett jelenet viszonylag ritkán játszott kisfilm volt.

A szurkolók hullámzását értelmezték újra az áthaladó metróra rámozduló majd hoppon maradó tömeggel a film készítői.
De azért nem csak kisfilmekkel készültek a bécsiek a nagy eseményre. A Wiener Linien ekkor „próbálta ki” az éjszakai metrókat, hiszen a bécsi meccsek után hajnali fél háromig jártak a földalatti vonatai és az ÖBB is próbálkozott a nem túl nagy sikerű éjszakai Schnellbahn-szolgáltatással. A Wiener Linien emellett lecserélte a dolgozók egyenruháját is: a megszokott ing helyett a focimezre emlékezetező pólóba bújtatták az embereiket.
Az EB kísérőprogramjai miatt terelve közlekedő 1-es villamos vezetője a Schottentornál. A villamos mellett a foci EB idejére rendszeresített egyenruhában telefonál a járművezető
(fotó: Halász Péter)

A „Wir fahren zur EM” kampányt nem mellesleg az UITP 2009-ben az elmúlt esztendő legjobb közösségi közlekedési reklámkampányának jelölte.
Vajon mikor rukkolnak elő a magyar közlekedési vállalatok hasonlóan ötletes kampánnyal? Hiszen eddig ilyet egyik közlekedési cégnek sem sikerült összeütni. Talán majd akkor, ha a magyar válogatott kijut az EB-re?
Kíváncsian várjuk ezek alapján, hogy a lengyelek mivel rukkolnak elő? Hiszen a PKP már „lenyúlta” a nemzeti mozdonyok ötletét az ÖBB-től, mint azt megírtuk már. Szóval várunk – és szurkolunk.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.