2012. 06. 21.

Német kanyar

Nem régen mutatták be az ÖBB legújabb „Werbelokját”, az 1116 249-est. Ráadásul nem csak egy mozdony, hanem a hozzá tartozó, 49-es számú Railjet-szerelvény is megkapta új ruháját: az idén 175 éves osztrák vasútra emlékezetet a szerelvény az osztrák szövetségi lobogót bemutatva.




A szerelvény nem rendelkezik jelenleg magyarországi vagy svájci forgalomra alkalmas berendezésekkel – erről tanúskodik a gép oldalán üresen tátongó raszter, amelyben csak az A és a D betűk kaptak helyet. Ennek okán a szerelvény akciórádiusza is meglehetősen csekély: jobbára Bécs és Bregenz, ritkábban Bécs és München között ingázik. Azonban előfordulhat a Südbahnon közlekedő Railjet-vonatokban is a szerelvény.
A szerelvény belföldi forgalomban, a Bécsből Lindauba tartó RJ 564-es hátsó egységeként közlekedett június 16-án. Magyarics Zoltán Hütteldorfban kapta lencsevégre az éppen áthaladó vonatot

A vonat első müncheni útja 2012. június 21-én volt. Ekkor az RJ 260 és az RJ 261-es számú vonatokként közlekedett a szerelvény. A fordulója szerint 22-én az RJ 660-asként indul majd Landeck-Zamsba – Salzburgig az RJ 260-assal egyesítve.
Az első németországi kanyar. Igaz, Salzburg és Kufstein között a korridoron már megfordult a vonat, azonban igazi, német végállomást most ért el először az ünnepi ruhába öltöztetett Railjet-szerelvény

A gép oldalán lévő feliratok szerint az ünnepi Railjet magyarországi premierjére várhatunk egy darabig. A RegionalBahn kérdésére az ÖBB nem tudta megmondani, számíthatunk-e egyáltalán a vonat hazai látogatására belátható időn belül?

A szerelvény menetrendje nem érhető el az interneten, de mivel a géppel meglehetősen szoros egységet képez a vonat, így igen nagy valószínűséggel ott bukkan majd fel a szerelvény, ahol a 1116 249-es. A gép menetrendjét pedig az ÖBB Werbecenter már közzé is tette a jól ismert „Werbelok-keresőben.”
Indulásra készen az RJ 261-es a müncheni főpályaudvar 11. vágányán
Irány Bécs! Az RJ 261-esként közlekedő 49-es Railjet-szerelvény számtalan fotós előtt hagyta el a bajor főváros forgalmas főpályaudvarát június 21-én késő délután
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.