2012. 06. 17.

Üzemzavar és zárlat a korridorvonalon

Vasárnap napközben üzemzavar miatt órákig fennakadások voltak a Rosenheim térségében, illetve a Salzburg - Rosenheim - Wörgl "korridorvonalon". A rend 17 óra után kezdett helyreállni...Üzemzavar miatt több órán keresztül akadozott, illetve teljesen szünetelt a vonatközlekdés Rosenheim térségében. Ez nem csak a német belföldi járatokat érinti, hanem az osztrák Westbahn Tirol és Vorarlberg felé közlekedő járatait is, ugyanis a sokkal hosszabb Salzburg - Zell am See - Saalfelden - Wörgl útvonal helyett az ÖBB belföldi vonatai is a rosenheimi vonalat használják "korridorvonalként". A zárlatot 16:35-kor oldották fel, addig néhány vonat Zell am See-n keresztül közlekedett, néhány pedig jelentős késést szenvedett Rosenheim térségében a kényszerű várakozás miatt

Jelenleg a Zürich - Bécs RJ163-as a csúcstartó, mely közel 3 órás késést próbál legalább kissé lefaragni, de a 165-ös Zürich - Bécs járat is közel két órát késik. Az ÖIC 867 (Bregenz - Bécs) egy órát késik, és viszonylag olcsón megúszta a 67-es számú München - Budapest Railjet is, mely bő fél órás késéssel várható az osztrák-magyar határra. Páros irányban közel egy órát késik az 564-es Bécs - Lindau Railjet, illetve a 864-es Bécs - Bregenz ÖBB IC.

Érdemes megjegyezni, hogy Rosenheim állomást, illetve a közeli elágazást és a csatlakozó vonalakat évekig tartó munkálatok során építik át. A hosszú időtartam oka, hogy a hálózati szempontból kritikus csomópontnak számító körzet forgalmát a lehető legkisebb mértékben kívánják korlátozni. A korridorforgalmon kívül a Németországból a Brenner-hágón át Olaszországba tartó komoly volumenű teherforgalom is áthalad Rosenheim-en, valamint München közelsége miatt a regionális forgalom sem elhanyagolható.


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.