2012. 07. 31.

Peches villamos

Sok szempontból előnyös a bécsi villamoshálózat, hiszen számtalan helyen találunk hurokvágányt, ami könnyűvé teszi az egyirányú kocsikkal működő hálózaton a forgalomszervezést. Persze, vannak esetek, amikor a kötött pályás közlekedés a rövidebbet húzza – mint ahogy azt munkatársunk jelentette Bécsből.




Július utolsó napján reggel némi fennakadást okozott, hogy a bécsi Schlachthausgasséról a Landstrasser Haupstrasséra balra kanyarodó autóbusz pont a villamossínen állt meg. Ezzel nem is lenne baj, hiszen a buszsáv itt vezet, azonban a nagyobb gond az volt, hogy a 74A viszonylaton közlekedő csuklós busz csak nem akart továbbmenni. A fennakadás okaként a bécsi tömegközlekedési menetrendi kereső, a Qando annyit jelölt meg, hogy mentők bevetése miatt állt meg a forgalom.
A villamospályán állt meg az autóbusz. Rendesen innen fordulna balra, azonban ez most nem sikerült

Az eset pikantériája, hogy a 18-as villamos pont a busz mögött jött, így az E2-es típusú kocsival közlekedő szerelvény is jó ideig tartó kényszerpihenőt töltött el a csomópont előtt. A villamosok ilyenkor a közeli St. Marx hurokvágányon tudnak visszafordulni a Westbahnhof felé; St. Marx és a Schlachthausgasse között nem járnak ilyen esetben a villamosok.
Időközben kiderült: nem a fekve maradt autóbuszhoz hívtak mentőket. Magyarics Zoltán kollégánk beszámolója szerint egy ellenkező irányban haladó csuklós busz vezetője annyira el volt foglalva a lerobbant kolléga bámulásával, hogy a zebrán elcsapott egy gyalogost. A gyalogszerrel közlekedő polgár életét vesztette, a baleset olyannyira súlyos volt, hogy a tűzoltók halászták ki a busz alól a holttestet.
Az autóbusz mögött érkező villamos is pihenőre kényszerült. A villamos mögött a távolban látszódó tömb előtt van a St. Marx gyorsvasúti megálló és felette a hurokvágány, ahol a villamosok megfordulhatnak. Az E2-es vezetőjének nem éppen szerencsés ez a nap
(fotók: Magyarics Zoltán)



A fennakadás helyszíne. Az autóbusz dél felől érkezett

Ugyancsak mentőt kellett hívni a a 18-as végállomásához, ahol – munkatársunk jelzése szerint – egy alvó hajléktalan némileg belógott a 77A jelzésű viszonylaton közlekedő autóbusz űrszelvényébe egy építési terület miatt útszűkületnél, így reggel ez okozott némi fennakadást a Schlachthausgasse metróállomás környékén.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.