2012. 07. 20.

Új birodalmi háló

Az ÖBB Modularwagenjei és a Railjet formáit idéző hálókocsit épített a Siemens az orosz vasútnak, az RŽD-nek. Az első példányt már Svájcban tesztelik, a szakma pedig közelebbről a szeptemberi InnoTranson ismerkedhet meg a járművel.


Egyelőre svájci pályaszámot visel a 62 85 78-90 003-5 számú, WLABmz sorozatú hálókocsi, amely egyike annak a kétszáz, 200 km/h-s sebességre alkalmas járműnek, amit még 2009-ben rendelt a Siemenstől és a Tverskoy Vagonostroitelny Zavodtól az RŽD. A hat hálófülkével ellátott kocsi egész Európában közlekedhet, megfelel a RIC-szabványoknak. A fülkékben négy utas foglalhat helyet, emellett egy WC és egy mellékhelyiséggel kombinált zuhanyzó is helyet kapott a jáműben a kocsikísérő szolgálati fülkéjén kívül.
A kocsi jelenleg Svájcban végzi a próbafutásokat, az info24 - ÖV Schweiz - Europa képein látható kocsi próbáiért a Swiss Rail Traffic felel, így az ő állagukba került besorolásra az új jármű. A próbavonatot a cég 416 628-6 pályaszámú mozdonya vontatja, a mérőkocsi a 60 85 99-70 113-3 pályaszámot viseli.
Az RŽD az utóbbi időben több, Európát bejáró luxus-hálóvonatot közlekedtet, ezek segítségével Moszkvából átszállás nélkül elérhető Párizs vagy éppen a francia Riviéra is.
Próbaúton az új orosz hálókocsi. A felvétel Buchs SG állomáson készült.
További képek az info24 - ÖV Schweiz - Europa albumában a facebookon

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.