2012. 08. 30.

Megvannak az év állomásai

Immáron nyolcadik év választják meg Németországban az év vasútállomásait, pályaudvarait. Az Allianz Pro Schiene ezúttal három kategóriában hirdetett eredményt: a nagy- és kisvárosi kategória mellé egy újat nyitottak és a turisztikailag vonzó célpontok vasútállomásait is díjazzák.



Idén már három vasútállomást is díjaztak, mint az év vasútállomását. A nagyvárosi kategóriában a nyertes idén Bréma főpályaudvara lett. Az 1847-ben megnyitott állomás mai épületét Hubert Stier tervei alapján építették 1886 és 1891 között. A díj odaítélésében közreműködő bizottságnak legjobban az épület város felőli homlokzata tetszett, véleményük szerint ez a legszebb egész Németországban. Emellett kiemelték, hogy pezsgő élet van a pályaudvar ízlésesen kialakított belső tereiben is. Hangsúlyozták azt is, hogy a közelmúltban épített bevásárlóközponttal is szerves egységet képez a létesítmény, igazi központ lett minden szempontból. A pályaudvar kilenc személyvonatok fogadására alkalmas vágányán napi száz távolsági és 410 regionális vonat fordul meg. Brémának 26 másik várossal van közvetlen távolsági vasúti összeköttetése.
Bréma főpályaudvara

A kisvárosi kategória nyertese Aschaffenburg Hauptbahnhof lett. Az eredetileg 1854-ben megnyitott létesítményt 2004 és 2011 között fokozatosan építették újjá. Az új felvételi épületet 2011. január 29-én, a kapcsolódó parkolóházat pedig 2012 tavaszán nyitották meg, ahol mintegy kétszáz P+R parkolóhelyet alakítottak ki. A könnyed vonalvezetésű, modern épület kapcsán a bírálóbizottság kiemelte: szerves és harmonikus átmenetet képez a város és a vasút között a létesítmény. Dicsérték a konzekvensen utas- és ügyfélbarát kialakítást és az üzletek hosszú nyitvatartási idejét is.
Aschaffenburg Hauptbahnhof

Idén különdíjat is osztottak. A turisztikai célpontok vasútállomásai közül Bad Schandau lett idén a nyertes. A német-cseh határ közelében fekvő vasútállomást a festői szépségű Elba-völgy teszi igazán vonzó célponttá. Erre pedig adott a város és az üzemeltető DB AG is a közelmúltban befejeződött felújítás során. A bírálóbizottság fontosnak tartotta kiemelni, hogy a látogatók könnyedén és szinte bármikor beszerezhetik a környékről szóló információkat, számos turisztikailag fontos üzlet kapott helyet az állomáson és közvetlen környékén. Fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy az Elbán való átkelést segítő kishajó közvetlenül a vasútállomás előtt áll meg, így könnyen elérhető a hangulatos belváros vagy éppen a Kirnitzschtalbahn állomása is. Bad Schandau Budapestről is könnyen elérhető, napi két pár EC és egy pár EN-vonat érinti a ČD és a DB AG között üzemváltó állomásként is működő pályaudvart.
Bad Schandau
(fotók: DB AG)

A nevezett vasútállomások az Allianz Pro Schiene (APS) megbízásából egy öttagú zsűri vizsgálta. A bírálóbizottság tagjai voltak idén: Dirk Flege, az APS elnöke; Monika Ganseforth, a Verkehrsclub Deutschland (VCD) szövetségi elnöke; Dieter Harms, az ACE Auto Club Europa felügyelőbizottságának elnöke; Karl-Peter Naumann, a PRO BAHN utasjogi szervezet tiszteletbeli elnöke és Christian Schultz, a Deutschen Bahnkunden-Verband (DBV) szövetségi elnöke. A turisztikai különdíj odaítélésben Dr. Kathrin Bürglen és Regina Schmidt-Kühner segítette a döntnököket.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.