2012. 09. 28.

Siklott az IC

Kisiklott a Bécsből Salzburgba tartó ÖBB IC pénteken reggel a Westbahnhof és Penzing állomások között. A balesetben senki sem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős. Estig biztosan nem áll helyre a vasúti közlekedés Bécs legfontosabb pályaudvarán.


Az ÖBB szerint legalább pénteken 18 óráig tart a műszaki mentés miatti vágányzár, ugyanis pénteken kora reggel a Bécsből Salzburgba tartó ÖIC 540-es számú vonat kisiklott a Westbahnhof és Penzing között. A vonat alig hagyta el a Westbahnhofot, amikor a Johnstraße vonalában a mozdony és az első kocsi elhagyta a vágányt. A balesetben szerencsére nem sérült meg senki a vonaton tartózkodó mintegy másfélszáz emberből. Az ÖBB tájékoztatása szerint a baleset okait vizsgálják.
A vágányzár miatt a Westbahnhofra tartó vagy onnan induló vonatok csak Hütteldorfig jöttek be; a Westbahn magánvasút vonatait pedig Meidlingbe irányították át. A Wiener Linien az U4-es és az U6-os metrók érintett szakaszain (Westbahnhof–Meidling, illetve Längenfeldgasse–Hütteldorf) elfogadja a csak a vasútra érvényes menetjegyeket is.
A baleset miatt nem tudtak hazatérni a Wiener Walzer EN Budapest és Bécs között közlekedő kocsijai; az ülőhelyes stokk helyett az ÖBB biztosított tartalék személykocsikat.
A balesetben érintett személykocsi a 61 81 21-90 137-4 pályaszámú, Bmz sorozatú kocsi; illetve a 1116 106-os pályaszámú Taurus.
(a képek forrása: ORF)

A baleset miatt kerülni kényszerülő utasok véleménye szerint az utastájékoztatás kritikán aluli, össze-vissza irányítják az utasokat. Felmerült az is, hogy a jelentős nemzetközi forgalmat lebonyolító pályaudvaron csak német nyelvű utastájékoztatás működik. A baleset miatt reggel nem volt ritka a 3-4 órás késés sem; ez délutánra már 30-50 perces csúszásokra redukálódott az ÖBB adatai szerint.
A baleset helyszíne. A siklás vélhetően a vörös csíkkal jelzett váltón történt
(térképalap: Stadt Wien)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.