2012. 11. 07.

Scotty a Windowsban

A 2012-2013-as osztrák menetrendet már nem csak a megszokott fórumokon, hanem a nemrégiben bemutatott Windows 8-as operációs rendszer alkalmazásaként is böngészhetjük. Az európai vasutak közül az ÖBB volt az első, aki a menetrendi appot bemutatta az új rendszerhez.



Az ÖBB menetrendi keresőjét, a Scottyt immáron a Windows 8 felhasználói is kényelmesen használhatják. A Windows Store-ból letölthető minialkalmazás lényegében a webes kereső tudását mutatja. De nem csak a Windows felhasználóinak kedvez az osztrák vasút: az Apple iOS-hez elkészült a jól ismert információs térkép alkalmazása. Az Android és iPhone készülékek mellett pedig 2013 tavaszától a Windows Phone 8-as rendszerekre is elkészül az osztrák kereső natív változata.
Az ÖBB elmondása szerint naponta mintegy félmillió látogatást számolnak csak a webes keresőjükön, így fontosnak tartják, hogy minél több (potenciális) utas érje el a vasúti menetrendet és a vasúttal kapcsolatos információkat.
Az ÖBB vonatairól egyre több informatikai felületen lehet tájékozódni – az osztrák vasút így szeretne minél több utast elérni
(fotók: Magyarics Zoltán)

Érdemes megjegyezni, hogy a Scotty a HAFAS adatbáziást használja, így a német és a svájci mellett lényegében a teljes kontinens közlekedésére vonatkozó információkat kereshetünk vele. Igaz, a MÁV-csoport (bár elmondásuk szerint átadják a vágányzári menetrendet) rövid távú menetrendi „reszelgetései” nem kerülnek bele az adatbázisba.
Tegyük hozzá azt is csendben: a HAFAS telepíthető változata továbbra is elérhető valamennyi Windows operációs rendszerhez. Az ÖBB-re szabott alkalmazás ide kattintva tölthető le.
Az osztrák vasút jövő évi menetrendjéről szóló részletes ismertetőnket ide kattintva olvashatják.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.