2012. 11. 13.

Tüzes kocsi

Kiégett a 3332-es számú személyvonat egyik kocsija Rákoskert és Ecser között. A posta-Bhv-ból álló ingavonat egyik kocsijának mellékhelyisége kapott lángra – tudatta a MÁV-START.

A 120a menetrendi mezőszámú vasútvonalon közlekedő zónázó vonat 09:15-kor indult a Keleti pályaudvarról Szolnokra a V43 2277-essel 432 277-essel az élén. A MÁV-START közleménye szerint a vonat egyik kocsijának mellékhelyisége gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a kocsi többi részére is.
Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a lángokat az utasok leszállítását követően a személyzet három poroltóval megpróbálta eloltani, sikertelenül. Mire a fővárosi és a maglódi tűzoltók a helyszínre értek, a kocsi már teljes terjedelmében égett – tette hozzá a szóvivő.
A helyszínen készült képek tanulsága szerint a vonat negyedik kocsijában történt a tűzeset. Információink szerint senki sem sérült meg. A viszonylag új, 50 55 20-05 731-4 pályaszámú posta-Bhv-ban esett károk mértékéről nincs információnk, de alighanem selejtezni kell a járművet. Érdemes megjegyezni, hogy a kocsi nincs egy éve, hogy elhagyta a MÁV-GÉPÉSZET szolnoki telephelyét, fővizsgajele ugyanis REV Sl 24. 11. 11.

A balesetben megsérült személykocsi roncsait vizsgálják a szakemberek
(fotók: Mihádák Zoltán / MTI)



(Pintér Tamás videója)

A vonalon egyelőre áll a forgalom a tűzoltás idejére mindkét vágányon vágányzárat rendeltek el Rákoshegy és Maglód állomások között, a MÁV-START vonatpótló buszokat állított be a vonatok helyett. Mint arról később szerkesztőségünk értesült: negyed tizenkettő körül a bal vágányt visszadták a forgalomnak, a sérült vonat mellett azonban csak lépésben mehetnek a szerelvények. A MÁVINFORM ügyeletese, Peiper Károly közölte: a sülysápi egyelőre személyvonatokat lemondták. A MÁVINFORM szerint 30-40 perces késésekre kell számítani a környéken.
A RegionalBahn szerkesztőségébe a később beérkezett információk alapján elmondhatjuk, hogy délután egy óra körül kapcsolták vissza a jobb vágányon – azon a vágányon, ahol az érintett vonat megállt – a felsővezetéket és fél kettő körül a vonat lépésben elment Maglódig, ahol a kiégett és még egy, vélhetőleg ugyancsak sérült kocsit kisoroztak, így ezek jelenleg is a Budapest melletti állomáson tartózkodnak. A vonat többi kocsiját a járművek honos telepállomására, Szolnokra vitték. A 731-es posta-Bhv-t a szakemberek minden bizonnyal alaposabban is szemügyre veszik Maglódon.
A tűzeset miatt számos vonatot részben vagy teljes egészében lemondtak. A vasúti forgalom a késő esti órákban, írásunk frissítésekor már menetrend szerint zajlik a 120a menetrendi mezőszámú vasútvonalon.

RegionalBahn információk, MTI
utolsó frissítés: 2012. november 13., 21:27

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.