2012. 12. 13.

Újrázik a bécsi mentesítő

Ha advent és szombat, akkor bécsi mentesítővonat - nincs ez másként a Magyarországon munkanappá cserélt december 15-én sem. A MÁV-Start ismét mentesítővonatot indít Bécsbe, ezúttal a múlt heti menetrendhez képest kicsit módosított időpontban. A hírek szerint kocsik terén a múlt heti vonathoz hasonlóan most is kitesz magáért a vasúttársaság.



A múlt heti, utolsó pillanatban meghirdetett mentesítővonat után a korábbi években megszokott módon természetesen a harmadik adventi szombaton is indul mentesítővonat Budapestről Bécsbe. A MÁV-Start közleménye szerint ezúttal kicsit később, 7 óra 30 perckor indul a Keleti pályaudvarról a szerelvény, a bécsi érkezés időpontja 10:52. Visszafelé praktikusan az üzletek zárásának időpontjában, 18 órakor indul a mentesítőjárat, és menetrend szerint 21:25-kor érkezik majd a Keleti pályaudvarra.

A mentesítővonatra is érvényes a kedvező árú (25 euroó, menettérti utazást biztosító kirándulójegy, illetve ennek a bécsi tömegközlekedésre is érvényes drágább változata. A mentesítővonatra jegyet váltók számára a helyfoglalás ingyenes, ami a Railjet-járatokra menettérti útra 6 euroba kerülő helyjeggyel szemben komoly előny. A Railjet-járatok zsúfoltságát elnézve csak ajánlani tudjuk a mentesítőt!
A hírek szerint ezúttal mindössze 4 kocsival indul útnak a mentesítő – a hajdani „kis EC” szerelvények méretébe eső vonat oka valószínűleg a munkanap-áthelyezés miatti gyérebb kereslet. Mindenesetre a múlt heti vonathoz hasonlóan most is a MÁV-Start flottájának krémjét jelentő, nemzetközi forgalomban is részt vevő kocsikról szól a fáma, így szerencsére idén nem ismétlődik a tavalyi meglepetés, amikor az első adventi menetesítő után egy héttel ismét Bécsben parádézott a barna tetejű „retró-expressz”.

Advent második szombatjának mentesítővonata kígyózik Penzing állomás kitérőin. A vonat a MÁV-Start személykocsiparkjának krémjéből került kiállításra

Szokatlan együttállás: Startos CAF-kocsi és a Westbahn GmbH Stadler KISS motorvonata Penzingben

A múlt heti szerelvényt egyébként a MÁV-Start utolsó pillanatban (=éjszaka) megtoldotta néhány kocsival, méghozzá a ferihegyi repülőtér pénteki hirtelen leállása miatt. Ugyan a reptér zárlatát szombat reggel feloldották, a vasút részéről a rugalmas és gyors cselekvés előremutató lépés volt.

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.