2011. 12. 10.

Álcázott különvonat

A múlt heti után valószínűleg döbbent arccal vette át az ÖBB vezető jegyvizsgálója a MÁV-START újabb adventi mentesítővonatát. Az Aranymozdony vontatta szerelvény ugyanis meglehetősen furcsa látvány – legalábbis Hegyeshalomtól nyugatra.

Ismét elindult az adventi mentesítővonat és ezúttal ismét domborított a MÁV-START: igazi retró-expresszt küldtek a szomszédos fővárosba. A három 20-80-as és két 20-30-as sorozatú B kocsi nem csak azért érdekes, mert ilyen kocsik legutóbb tavaly adventkor jártak az osztrák fővárosban, hanem azért is, mert ilyen – finoman szólva is – kifogásolható esztétikai állapotú járműveket magára valamit is adó európai vasúttársaság nem küld külföldre – de még belföldre sem. A MÁV-START azonban ezzel mit sem törődött, hiszen a lényeg, hogy guruljon. Hát útnak indult az adventi Retró-Expressz, ami 17 órakor indul majd vissza Bécsből Budapestre. Magyarics Zoltán Wien-Speising megállónál várta a szokatlan szerelvényt.
Wien-Maxing állomáson halad át a MÁV-START adventi mentesítővonata. A vonat gépe csillog-villog (már legalábbis a magyar viszonyokhoz képest), de mi az, ami mögötte van?

Igen, ez bizony a MÁV-START mentesítővonata. De vajon a kocsik színterve a magyar személyszállító vasúttársaság legújabb ötlete? Vagy csak egyszerűen koszos a vonat? Netán valami elől álcázzák a szerelvényt?

Nem csak nosztalgikus, de egyben utópisztikus is a MÁV-START különvonata... Mintha megállt volna az idő a mozdony után, csak a kioldott rozsda folyik csendben a kohóérett kocsik oldalán...

Viszont végre a bautzeni kocsi is bebizonyíthatta: nincs szüksége zártárcsára, elvan ő magában is a vonat végén!
(fotók: Magyarics Zoltán)

Magyarics Zoltán, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.