2013. 01. 22.

A telet vizsgálja az ombudsman

Meglehetősen furcsa hír látott napvilágot és kavart fel – stílszerűen – a porhót. Szabó Máté alapjogi biztos ugyanis úgy gondolja, hogy a január 14-i havazás súlyosan korlátozott megannyi alapjogot. Vajon mi lesz ennek a következménye? Eltörlik a telet és a havazást?

Meglepő hír fogadta az MTI olvasóit január 22-én, kedden délután, 16:51-kor. Mielőtt bármilyen kijelentést tennénk, álljon itt a távirati iroda eredeti híre.
Soron kívül, sürgősséggel lefolytatandó vizsgálatot indított az ombudsman a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet kezelésének, így a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) aznapi tevékenységének áttekintésére.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra hivatkozik, hogy a tapasztalatok szerint aznap a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált.
Felidézték: múlt hétfőn az ország Budapesttől nyugatra eső részét és a fővárost jelentős havazás érte el, amelynek következtében a fővárosi utak szinte járhatatlanná váltak. A havazás a tömegközlekedést is jelentősen megnehezítette, az autóbuszok bizonyos helyeket nem tudtak megközelíteni. Mindemellett a közúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, a többi között a közutak nem megfelelő takarítása miatt.
Mindezek alapján, mivel nem zárható ki, hogy több, alapjoggal összefüggő visszásság történt - például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme – az alapvető jogok biztosa hivatalból elrendelte a kialakult helyzet vizsgálatát – írták.
Szabó Máté a törvényben biztosított legrövidebb határidő – 15 nap – megjelölésével megkereste a főpolgármestert, a BKK-t, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) és az Országos Meteorológia Szolgálatot (OMSZ).
Az alapjogi biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól egyebek mellett arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, s általánosságban hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket. Mindemellett a BKK-tól adatokat kért az ombudsman a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről, valamint a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének helyzetéről. Szabó Máté tájékoztatást kért az FKF Zrt.-től is az utak takarításának aznapi megszervezéséről, valamint az OMSZ-tól a kérdéses napra kiadott előrejelzésekről és az elmúlt évek hasonló időszakban jellemző időjárásáról.
Az ombudsman vizsgálatának befejezése a közeljövőben várható – olvasható a közleményben.
Múlt hétfőn a fővárosban a közösségi közlekedésben a hajnali óráktól fennakadások voltak a havazás miatt. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, ennek oka az volt, hogy a reggeli csúcsidőben is folyamatosan havazott, a hókotró autók is elakadtak a dugókban, a váltókat pedig eltömítette a lehullott hó.
Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI-nek azt mondta, a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján kevesebb, legfeljebb öt centiméteres hóra számított a FKF Zrt. Reggel 6 órakor derült ki, hogy az előre jelzett öt centiméternél jóval több hó hullott az éjjel, így több járműre lesz szükség, ezért az összeset munkába állították. Hozzátette: nem biztos, hogy a teljes járműpark megbirkózott volna a hóval az éjjel, mert a sózás a folyamatos havazás miatt hatástalan volt.
Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfő este közölte: vasárnap reggeli előrejelzésükben a főváros térségére a bizonytalan időjárási helyzet miatt még öt centiméter körüli friss hó mennyiséget vártak hétfő reggelig. Az újabb információk alapján azonban vasárnap délután frissítették előrejelzéseiket, amelyekben jelezték, hogy hétfő reggelig öt centimétert meghaladó hómennyiségre is számítani lehet. Vasárnap esti előrejelzésükben pedig már azt közölték, hogy akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat.
Valóban meglepő, ugye? Az állampolgári jogok marcona őre bizony talált egy olyan helyzetet, ami komolyan korlátozta az alapjogokat. Hiába, a havazás és a tél az ilyen. Hiszen a jég csúszik. Tehát korlátozza a szabad mozgáshoz való jogunkat, hiszen ha rosszul lépünk, akkor elesünk. De ugyanez igaz éppen a havazásra, hiszen vizes lesz a kabátunk, sapkánk és emiatt sem mehetünk akárhova. Sőt mindezek miatt a közlekedéshez való jogunk is sérülhet ám. Hallatlan!
A hóban küszködő trolibusz a 81-es vonalon. Az OMSZ előrejelzése pontatlan volt január 10-ére. Most már kompenzál az OMSZ, az esőt is tíz centis havazásnak mondják

Az alapjogi biztos tehát minden bizonnyal talál majd felelőst is. Valóban: a tél az. Alighanem ennek folyományaként az Országgyűlés majd alkot egy törvényt, ami rendelkezéseiben megtiltja a havazást januárban, sőt általában az egész téli időjárást kizárja Magyarország életéből. Alighanem Szabó Máté íróasztalán már ott fekszik az e jogszabályt előkészítő anyag.
Mindazonáltal, alighanem a vizsgálat hírére átesett annak a bizonyos négylábúnak a túloldalára az OMSZ: e sorok megjelenésének napjára már 10 centiméteres havat vizionáltak az időjósok! De mivel a valóságban egyetlen hópehely sem esett január 22-ére virradó éjjel Budapesten, így látható: a meteorológusok az állami OMSZ-nél nyilvánvalóan csak kompenzálni akartak. A múltkor alábecsülték a havazást, most pedig jócskán fölé lőttek a valóságos értékeknek. Átlagban tehát jók vagyunk, nem? Az ilyen előrejelzéseknek azonban az lesz a vége, hogy az OMSZ egyébként sem túl nagy hitelességét tovább rombolják majd a „szakértők”. Ahogy minden egyes hópihe esetében a MÁV-hoz hasonló hófrász következik majd a városi közlekedésben, mert a magyar emberek képtelenek felfogni, hogy télen bizony havazni szokott? Persze tisztelet a kivételeknek, akik azért akadnak bőséggel.
Január 22-ére tíz centis havat jósoltak az időjósok Budapestre. E kép e nap reggelén készült az Örs vezér téri buszvégállomáson. Alig látszanak a hótól a buszok és a trolik, igaz?

De vajon ennek az ombudsmani vizsgálatnak mi lesz az eredménye? Természetesen az, hogy már egyetlen hópehely megjelenésekor mindenki pánikba esik. A közlekedési szolgáltatóknál rendkívüli munkavégzésre rendelik be az embereket, a köztisztasági vállalatok pedig már júliusban elkezdik felsózni az utakat – biztos, ami biztos. Ezek után majd mindenki jól felkészül a télre, megannyi közlemény, mindenféle hatalmas havazást jövendölő időjárás-előrejelzés jön majd. A télre tehát felkészülünk – szóban. Illetve bocsánat, ez nem így lesz! Hiszen, mint már említettük, eltörlik a havazást, a telet és mindent, ami bármilyen mértékben is, de a téli hónapokban korlátozni merészeli az emberek alapvető jogait.
Ha ezután bárkinek, bármi kérdése lenne, megsúgjuk, nem egy fiktív eseménysorról van szó. Ez a valóság, bármennyire is morbidnak tűnik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.