2013. 01. 18.

Lezárták a pozsonyi vasúti pályaudvart

Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon – közölte pénteken a Szlovák Államvasutak (ŽSR) szóvivője, aki szerint az időjárás alakulásától függ, mikor oldják fel a zárlatot.

A Pozsonyba érkező szerelvények jelenleg két másik pozsonyi pályaudvarra, Pozsony-Újvárosra (Bratislava Nové Mesto), illetve Pozsony-Récsére (Bratislava-Rača) érkeznek. A vonatkésések 60 és 90 perc között alakulnak – tájékoztatott pénteken reggel a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője, aki szerint a vállat arra inti az utazókat, fontolják meg: vonattal kívánnak-e Pozsonyba utazni a pénteki nap folyamán.
A pozsonyi tömegközlekedésben péntek reggelre normalizálódott a helyzet – közölte a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) szóvivője, aki szerint a város magasabban fekvő, Kramáre nevű városrészébe járó autóbuszokon kívül minden járat üzemel. Dunacsúnynál azonban reggel elakadt a hóban a Pozsonyt Rajkával összekötő 91-es járat két autóbusza.
A hóátfújások miatt Pozsonyban továbbra is teljes kapacitással dolgozik az útkarbantartók összes hókotrója, a pénteki nap folyamán továbbra is a másodfokú figyelmeztetés marad érvényben.
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a hóhelyzet miatt pénteken 18 óráig az ország egész területén az egyes számú figyelmeztetés érvényes. Az előrejelzések szerint ma már csak helyenként várható havazás, a szél azonban szinte mindenütt gondokat okozhat.
A pozsonyi vasúti főpályaudvaron pénteken késő délelőtt feloldották a reggel elrendelt forgalomzárat, a forgalom folyamatosan stabilizálódik, a késések nem haladják meg az egy órát – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője pénteken.
A forgalomkorlátozást először az EC az IC és a gyorsvonatok tekintetében oldották fel, az intézkedés azonban péntek délre már minden járatot érintett. Késésekkel viszont várhatóan még az egész nap folyamán számolni kell – mondta a szóvivő. Hozzátette: a vonatok késéseinek időtartama folyamatosan csökken, jelenleg átlagosan már nem lépi túl az egy órát.

MTI

frissítve: 2013. január 18., 12:57

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.