2013. 01. 04.

Megkapta az engedélyeket a Desiro RUS

Karácsony előtt, a tervezettnél három hónappal korábban megkapta valamennyi, a forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt a Siemens Desiro RUS típusú motorvonata. Immáron semmi sem akadályozza a „fecske” becenevű vonatok csatasorba állítását.





Három hónappal a tervezett határidő előtt már meg is kapta valamennyi, a forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt a Siemens orosz igényekre szabott villamos motorvonata, a Desiro RUS. A tavaly június és november között lezajlott próbamenetek eredményeinek kiértékelése után az orosz hatóságok megadták az engedélyeket a jármű üzeméhez. A motorvonatnak különösen szigorú feltételeknek kell megfelelni, hiszen akár -40 °C-os hőmérsékleten is üzemképesnek kell maradnia. Ezeket a teszteket a bécsi Rail Tec Arsenalban végezték.
Az oroszok még 2009 decemberében 38 motorvonatot rendeltek a Siemenstől 410 millió euró, mintegy 116,85 milliárd forint értékben. A járműveket a Siemens Krefeld-Uerdingenben lévő gyáregysége építi és meglehetősen kalandos útvonalon jutnak el a hatalmas járművek Oroszországba.  A rendelésben szereplő további 16 motorvonatot pedig a Siemens licensze alapján már Oroszországban építenek majd. További mintegy 1200 járműegységet pedig a Siemens és az oros Sinara cég közös vállalkozása építhet mintegy kétmilliárd euró értékben.
A vonatok első nagy bevetése a 2014-es szocsi téli olimpia idejére várható.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.