2013. 01. 21.

Szigorúan ellenőrzött vonatok

A tavalyi év végén bevált, így ismét több jegyvizsgálót vezényel a MÁV-START a vonatokra. Fokozott ellenőrzésre kell számítani és ismét kérhetik a jegyeket a peronkapuknál.

A decemberi fokozott ellenőrzési kampányt sikeresnek ítélte a MÁV-START, így februárig újabb akciót hirdettek. A vasúttársaság közleményében jelezte: elsősorban a csúcsidőszakban és a nagy forgalmú vonatokon és viszonylatokon koncentrálják a fokozott ellenőrzésben résztvevő munkatársakat. A MÁV-START célja az intézkedés előzetes nyilvánosságra hozatalával, hogy ilyen módon is visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, illetve a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét, növelve a jogos menetdíjbevételét. A szigorított ellenőrzésektől az előzetes tapasztalatok alapján a MÁV-START nagyságrendileg nyolcvanmillió forintos bevételnövekedést vár – éves szinten több milliárd forint nem folyik be a bliccelők miatt a vasúttársasághoz. Jelezték: évente több százezer esetben kell a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon a visszaélések miatt, ilyenkor pótdíj megfizetése, vagy a személyes adatok hitelt érdemlő megadása válik szükségessé. Együttműködés hiányában az utast ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel is.
Több jegyvizsgálót vezényel a forgalmas vonatokra a MÁV-START

A MÁV-START tudatta: az eddigi fokozott ellenőrzések tapasztalatai alapján a megerősített jegyvizsgálói jelenlét ideje alatt összességében jelentős mértékben nő az utasok részéről a menetjegy- és bérletváltási hajlandóság, ezzel párhuzamosan csökken a kiszabott pótdíjak mértéke és az utazásból kizárt személyek száma.
A bliccelés hatékony visszaszorítása érdekében növelte és tovább növeli a MÁV-START a jegyvizsgálóinak a létszámát, illetve újabb jegyértékesítő automaták telepítésével, a nagyobb utasforgalmú időszakokban megerősített pénztári szolgálattal, és az internetes jegyváltás lehetőségeinek folyamatos bővítésével könnyíteni kívánja a menetjegyek, bérletek megvásárlását
A vasúttársaság a budapesti fejpályaudvarokon a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését is tervezi a jövőben.
Egy-egy napra visszatérhetnek a peronkapus ellenőrzések is
(fotók: Halász Péter)

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.