2013. 01. 10.

Újdonság a Nyugatiban

Emlékeznek még? Kereken tíz esztendővel ezelőtt még csak szállingóztak Oroszország felől az Usgyik. A 2002 és 2004 között forgalomba állított példányok először az esztergomi vonalon mutathatták meg, hogy mit tudnak.


Az orosz államadósság terhére beszerzett RA-V-731.25 gyári típusjelű ikermotorkocsik 2002 és 2004 között álltak szolgálatba. A kocsikat a budapesti metrókocsikat is gyártó Metrovagonmash (Метровагонмаш) építette. A formája alapján a „Tégla”; a származási helye nyomán pedig „Putyin” névvel is emlegetett „Pusztametró” vagy „Usgyi” elsőként az esztergomi vonalon mutathatta meg tudását. Idővel azonban a járművek a Nyugati pályaudvarról Szentesre települtek, ahol azóta is többé-kevésbé megbízhatóan szolgálnak szerte hazánkban: Salgótarjántól Debrecenen át Bátaszékig számos helyen találkozhatunk velük.
A kettes és az ötös Usgyi a Nyugati pályaudvaron

Frissen érkezett Usgyi. A képen a 6341 002-es pályaszámú motorkocsi. Érdekesség, hogy a jármű homlokán középen, az ütköző-vonókészülék felett látható a pályaszám

Párja, a 005-ös Usgyi esetében pedig (szemből nézve) balra a MÁV felirat került, a pályaszámot pedig jobbra tolták. Akkoriban meglehetősen vegyes volt a motorvonatok felszereltsége: volt amelyik rendelkezett külön ütközőkkel és van amelyik nem...
Felvételeink 2003. február 6-án készültek a Nyugati pályaudvaron

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. Az vicces, ahogy a szélvédő alatti polcra rárakódik a hó. Mozvezek biztos örülnek neki.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk a színezési tervük megérne egy jóval igényesebb misét is. Sokat dobhatna ezeken az amúgy nem túl esztétikus kinézetű orosz csodákon.

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.