2013. 05. 19.

Vasárnapi videóajánló – XX. rész: töréstesztek a síneken

Megszakítva tengerentúli kalandozásunkat, ma elrettentő vagy éppen bizonyító céllal készült, vasúti témájú "törésteszteket" válogattunk. A téma apropója, hogy az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) a május elején tett közzé egy oktatófilmet, melyben két dízelmozdony tör rommá egy útátjáróba gondosan beállított Renault-t. Természetesen más is rendezett már hasonló jelenetet, sőt, ettől jelentősen eltérő céllal és módon is rendeztek vasúti témájú baleseteket. De vajon milyen hangja van egy bakra ütközésnek, és mit bír ki egy radioaktív anyagok szállítására szolgáló konténer?



Első filmünk az ÖBB május hatodikán közzétett felvétele, melyben látványosan mutatják be a leggyakoribb veszélyforrás, az útátjárós vasúti balesetek végeredményét. A felvétel erősségei: jó minőség, jól kiválasztott kameraállások (például a mozdony tetején), és a gondosan megválasztott fényviszonyoknak köszönhető részletgazdagság. A nem éppen szívderítő látványhoz az autón kívül két 2143-ast használt fel az osztrák vasúttársaság. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bár az út nem merőleges a pályára, az elrettentő céllal ócskavassá alakított első generációs Renault Megane Scénic-et mégis így állították be. Ha nem éppen kilencven fokban állt volna a közúti jármű, a sérülések talán komolyabbak lettek volna, azonban nem lenne ennyire látványos az ütközés - a mozdonyok jó eséllyel valamelyik oldara lekotorták volna a vágányról az autót. Érdekesség, hogy a két 2143-as mozdony közül az egyik a nosztalgiaflottában szereplő zöld 2143 040-es. Egyetértve az egyik kommentelővel, ezt a videót mi is kötelező darabként ajánlanánk az autósiskolák számára.



Érdekes módon szintén merőlegesen beállított Renault-t zúztak le az angolok is, a BBC Youtube-csatornáján megtekinthető felvételen a népszerű autós műsor, a Top Gear rendezte meg a klasszikus autó-vonat találkozót. A mozdony ezúttal egy Class 31-es, az autó pedig egy harmadik generációs Renault Espace. A hasonló, tökéletesen merőleges és az autó közepét a vágánytengelyhez igazító beállításból következően a mozdony ugyanúgy végez az autóval, mint az ÖBB videóján: hosszú ideig tolja maga előtt a roncsot, felhőt kavarva az ágyazat kavicsaiból.



Természetesen az Egyesült Államokban is van hagyománya a felvilágosító célzattal megrendezett baleseteknek. Az útátjárók és egyéb vasúttal kapcsolatos veszélyek csökkentésére indított program az Operation Lifesaver, azaz Életmentő Hadművelet keretében is több hasonló "törésteszt" készült, melyek közül egyet az alábbiakban mutatunk be. Az egykori Conrail mozdonyaival készült videó érdekessége, hogy a múlt idővé tett fehér kombit ugyan itt is a vágánytengelyre merőlegesen állították be, ám csak a kocsi orra lóg a sínekre - ennek megfelelően a járművet a mozdony egyszerűen lelöki a pályáról. Az Operation Lifesaver honlapja szerint egyébként az Egyesült Államokban átlagosan három óránként elüt valakit a vonat.



A "vonat merev tárggyal ütközik" témakörben is adódik egy-két csemege. Az alábbi videón a fejpályaudvar vágányaira történő betolás egyik nemkívánatos kimenetelét, a bakra ütközést mutatja be az orosz vasút. A 2002 decemberében a szentpétervári Varsói Pályaudvaron rendezett műbalesetből a robosztus zöld hálókocsi mögött érkező veterán ER2-es motorvonat jön ki rosszul, gyakrolatilag kiflibe hajlik a szerelvény első kocsija. A rövidke film erőssége az eredeti, zavaró hatásoktól és alámondástól mentes hang.



Egészen más jellegű, és sokkal inkább a résztvevő vonat számára pusztító következményekkel járó kísérletet végeztek 1984. július 17-én Angliában, a Nottignham közelében fekvő Old Dalby falu határában, az 1968-ban bezárt vonalon kíalakított Old Dalby tesztpályán. A szigetország iparának krémjét tömörítő Central Electricity Generating Board az atomerőművek fűtőelemeinek szállítására használt speciális konténerek biztonságos voltát kívánta bizonyítani az aggódó közvélemény számára, ezért meglehetősen pesszimista forgatókönyv szerint végeztek egy látványos és brutális tesztet. A felállás: a radioaktív anyagot szállító vonat kisiklása után a szomszédos vágányon 100 mérföld/órás (kb. 160 kilométer/óra) sebességgel (más források 64 mérföldet, azaz 103 km/órát említenek) érkező személyszállító vonat csattan a roncsokba. A személyszállító vonat mozdonya gyakorlatilag megsemmisül, míg a sárga konténer viszonylagos épségben kerül a roncsok közül.

A helyszín a Google műholdas felvételén



A közvélemény és a szakemberek nagy részét meggyőzhette a látványos pusztításból szinte sértetlenül előkerülő speciális konténer, de természetesen maradtak kétkedők. Az alábbi BBC-felvételen a teszt képsorai mellett a Greenpeace kérdései és a CEGB válaszai hallhatóak a narrátor összefoglalójában. A Greenpeace vádjai szerint direkt gyenge szerkezetű mozdonyt választottak a teszthez, és a személykocsikba rakott ballaszttal akadályozták a kocsik egymásra torlódását. Míg utóbbinak látszólag nem sok köze van a teszt fő kérdéséhez, az előbbi már érdekes lehet. A mozdony a 009-es pályaszámú Class 46-os volt, melyet aztán a helyszínen selejteztek és vágtak szét. A típus szolgálatkész tömege 140 tonna volt, (1Co)'(Co1)' tengelyelrendezéssel - messze nem a legkönnyebb és legkisebb fővonali dízelmozdonyról beszélünk tehát. A gép maradványairól az interneten fellelhető kép tanúsága szerint a mozdony közel sem lett az enyészeté, a masszív forgóváz és a főkeret egészen jól állta a sarat - a jelek szerint tehát közel sem arról van szó, hogy egy amúgy is szétesőfélben lévő ócskavasat törettek össze a masszív sárga tartállyal. A kérdéses tartályról és a vasúti teszt előzményeiről egy hosszabb videót is megtekinthetnek a téma iránt érdeklődők a Youtube-on.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.