2013. 06. 10.

Kiszáll a Städtebahnból az EGP

Eladja az potsdami EGP a Städtebahn Sachsenben és a leányvállalatában, a Städtebahn Serviceben fennálló 50%-os részesedését az NBE Regionak. Az EGP a jövőben a fő üzletágára, a teherszállításra koncentrál majd.


Eladja 50%-os részesedését az Eisenbahngesellschaft Potsdam mbH, az EGP a Städtebahn Sachsen GmbH-ban és a Städtebahn Service GmbH esetében. A vásároló a cégekben ugyancsak részes NBE Regio GmbH volt.
„Úgy döntöttünk, hogy az ötven százalékos részesedésünket a két társagában eladjuk a partnerünknek, az NBE Regionak” – nyilatkozta Mathias Tenisson, az EGP ügyvezetője. „Az NBE Regioval 2010 októbere óta dolgozunk azon, hogy a 2010 decemberi üzemkezdetre minden rendelkezésre álljon. Ez sikerült. Azóta a fő munkánk, hogy a Städtebahn márkanevet Szászország-szerte ismeretté tegyük és ennek segítségével elnyerhessük a 2014-től érvényes üzemeltetési szerződést is.” – fogalmazott Tenisson.
Az EGP a jövőben a fő üzletágára, a vasúti teherfuvarozásra kíván koncentrálni, azonban a jövőben további erőforrásokat kívánnak lekötni a regionális vasúti személyszállításban is.

A Städtebahn egyik Desiro-motorkocsija a drezdai főpályaudvaron 2012 őszén
(fotó: Halász Péter)

A Städtebahn Sachsen 2010 decemberében vett át öt regionális vasútvonalat Szászországban. Ezeken a vonalakon összesen 15 darab Desiro-motorkocsit üzemeltet a vasútvállalat, amelyet leányvállalata tart karban. Előbb a 2010-2014 közötti időszakra kötött közszolgáltatási szerződést a megrendelő, a VVO, majd az eredményes tender nyomán a 2014-2024-es időszakra vonatkozó kontraktust is aláírta a megrendelő és a vasúttársaság.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.