2013. 06. 23.

Vasárnapi videóajánló – XXIV. rész: a pozsonyi járműparádék java

A múlt heti RENDEZ 2013 névre hallgató, pozsonyi vasúti múzeumban megrendezett járműparádéról szóló képes összeállításunkat követően ezúttal az idei és a korábbi hasonló rendezvényekről készült filmek közül csemegéztünk. Nem könnyű feladat megörökíteni a már hagyományosnak tekinthető személyvonat – gőzvontatású tehervonat „versenyt” Ligetfalu és Pozsony-Újváros állomások között, ám a vasútbarátok közül sokan ennek filmezésére is vállalkoztak. Ami pedig a többit illeti, a Narancs hamisítatlan traktorhangját a fénykép nem képes visszaadni, ellenben mai válogatásunk filmjei igen...



Első videónk az idei fesztivál egyik nagy attrakcióját örökíti meg: Pozsonyligetfalu (Bratislava-Petržalka) állomásról a helytelen vágányon kijáró 556.036-os gőzmozdony vontatta tehervonat után röviddel menesztették a vasútbarátok különvonatát, melyet a 477.013-as gőzös továbbíttott. A két vonat útban Pozsony-Újváros (Bratislava Nové Mesto) állomás felé hosszasan fej-fej mellett haladt a nyíltvonalon, páratlan fotó- és videókészítési lehetőséget nyújtva. Az alkalmat a kiváló minőségű videó készítői autósüldözés formájában ragadták meg, majd a külvárosi Bratislava-Vajnory állomáson örökítették meg a múzeumba tartó 556-ost.



Természetesen nem előzmény nélküli ez az együttállás, sőt a 2012-es fesztiválon még nagyobb dobás volt a gőzvontatású tehervonat, ugyanis az 52.100-as „Kriegslok”-ot előfogatolta az 555.3008-as masina egy 1600 tonnás tehervonat élén. A látványosságra kíváncsi vasútbarátok követőjárműve akkor az M131-es sorozatú „ős-Bz kígyó” volt - Az alábbi két film pedig ennek fedélzetéről követte az eseményeket.





Ami magát a múzeum területén zajló felvonulást illeti, a koreográfia a budapesti Vasúttörténeti Parkból is ismert: a mozdonyok a fordítókorongra állnak, majd a látogatók minden oldalról megcsodálhatják őket. A 2011-es fesztiválról készült monstre videó a Szergejjel, majd a hibátlan traktorhangot produkáló T679.019-es Pomeranc (azaz Narancs) becenevű kultusz-dízellel indít, majd a gőzösök után egy kisdízel segítségével egy makulátlan állapotú Laminátka is parádézik a közönség előtt - ezt már csak azért is érdemes megnézni, mert a sorozatból ilyen szép állapotú gépet a pálya mentén sosem fogunk látni. A Laminátka után 41:55-től pedig hazánk büszkesége, az Árpád gyorsmotorkocsi a főszereplő, melyet az ÖBB VT 42-es (később 5042-es) sorozatú veterán dízelmotorkocsija követ.



Végezetül a 2012-es fesztivál egyik érdekes momentumáról készült filmet ajánljuk olvasóink figyelmébe. A tavalyi esemény egyik tematikus programja katonai bemutató volt, a II. Világháborút megidézve. A főszereplő a korábban látott 52-es sorozatú „Kriegslok” vontatta katonai vonat volt, melyben a múzeum páncélozott vasúti kocsija mellett egy korhű, DR állagába tartozó kocsi is helyett kapott, sőt, egy harckocsit is vonatra tettek. A film elején látható jelenthez kiváló díszletet szolgáltat a múzeum parajosában rozsdáló kocsisor, élén a márkatárs gőzmozdony romjaival.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.