2013. 07. 07.

Vasárnapi videóajánló – XXVI. rész: a gőzös sebességrekord évfordulója

Idén 75 éve, 1938. július harmadikán állította be a London and North Eastern Railway 4468-as pályaszámú gőzöse a gőzvontatás máig is élő sebességrekordját, melyről az évforduló napján mi is megemlékeztünk. A brit és az egyetemes vasúttörténet számára egyaránt fontos évforduló kapcsán a Yorkban található National Railway Museum maximálisan kitett magáért. A komoly szervezési bravúrokat is igénylő ünnepségekről és azok hátteréről szóló filmeket válogattunk mai videóajánlónkban - a képsorok valószínűleg hosszú ideig megismételhetetlen eseményeket örökítenek meg.A sebességrekord történet szerdai cikkünkben foglaltuk össze, korábban pedig arról is szó esett, hogy a rekorder Mallard egyik testvére, az eredetileg 4464-es pályaszámot viselő Bittern 90 mérföld/órás sebességre engedélyezett különmeneteket továbbít majd az évfordulóhoz kapcsolódva. Ebben a cikkben azt is említettük, hogy a National Railroad Museum Yorkban található főhadiszállásán július harmadikán összegyűjtik a hat megmaradt A4 sorozatú Pacific-et, melyek szerdától két hétig láthatóak együtt. Az esemény történelmi jelentőségét növeli, hogy két gép, az egykor 4489-es pályaszámot viselő Dominion of Canada és a 4496-os Dwight D. Eisenhower Kanadából illetve az Egyesült Államokból tér haza az eseményre. A szállítás költségei és nehézségei (például a Dwight D. Eisenhower kiszabadítása az amerikai múzeumból eleinte lehetetlen feladatnak tűnt) miatt legközelebb jó eséllyel csak a 25 év múlva esedékes kerek évforduló kapcsán fognak elgondolkodni az akkori illetékesek egy hasonló kaliberű megmozduláson...

Az első film a június 29-én közlekedett különmenetről készült: az Ebor Streak névre hallgató különvonatot továbbító 60019-es (eredetileg 4464-es) pályaszámú Bittern Langford határában vágtat a megengedett 90 mérföld/órás sebességgel, majd Doncaster állomásán húz át szerelvényével. A második helyszín különös apropója, hogy az állomáson túl látható üzem az LNER (majd British Rail) Doncaster Works vasúti járműgyártó egységének utódja, és egyben az LNER A4 Pacific gőzöseinek szülőhelye.A következő két ajánlott filmben a kulisszák mögé tekinthetünk, és szemügyre vehetjük a Tengerentúlról hazaérkező lokomotívok, a Dwight D. Eisenhower névre hallgató 4496-os és a Dominion of Canada (4489) berakodását a kanadai Halifax kikötőjében, majd kirakodásukat Liverpool-ban. (A második videón a 4496-ost rakodják ki, a Dominion of Canada kirakodásáról készült hasonló videó elérhető itt.) A két gép egyébként a hazaérkezésüktől mostanáig eltelt időt jórészt a National Railway Museum Shildon-ban található kiállítóhelyén töltötte, valamint a szakemberek kijavították a fényezés apróbb hibáit, hogy makulátlan állapotban vehessenek részt a júliusi családi összejövetelen.


Ezzel elérkeztünk július harmadikához, amikor a Mallard begördülésével a National Railway Museum csarnokában felkerült az i-re a pont. Az eseményt egy hivatalos és egy amatőr videón keresztül mutatjuk be - utóbbi határozott előnye a magaslati nézet. A korábban látott négy masina mellé két másik csatlakozott, ezek pedig az eredetileg 4488-as (ma 60009-es) pályaszámot viselő Union of South Africa, illetve a 4498-as (ma 60007) Sir Nigel Gresley. Ezen gépek érdekessége, hogy a Bittern mellett a sorozat másik két, fővonali közlekedésre engedélyezett tagját képviselik, ráadásul az utóbbi lokomotív az A4-sorozat főkonstruktőrének is emléket állít.
Jövő vasárnap a nosztalgiaüzemben szorgoskodó A4-sorozatú gépek életébe nyerünk bepillantást, valamint archív képsorokon elevenedik meg az akkoriban még szintén különmenetek élén vitézkedő Mallard is. Tartsanak akkor is velünk!


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.