2013. 07. 07.

Vasárnapi videóajánló – XXVI. rész: a gőzös sebességrekord évfordulója

Idén 75 éve, 1938. július harmadikán állította be a London and North Eastern Railway 4468-as pályaszámú gőzöse a gőzvontatás máig is élő sebességrekordját, melyről az évforduló napján mi is megemlékeztünk. A brit és az egyetemes vasúttörténet számára egyaránt fontos évforduló kapcsán a Yorkban található National Railway Museum maximálisan kitett magáért. A komoly szervezési bravúrokat is igénylő ünnepségekről és azok hátteréről szóló filmeket válogattunk mai videóajánlónkban - a képsorok valószínűleg hosszú ideig megismételhetetlen eseményeket örökítenek meg.



A sebességrekord történet szerdai cikkünkben foglaltuk össze, korábban pedig arról is szó esett, hogy a rekorder Mallard egyik testvére, az eredetileg 4464-es pályaszámot viselő Bittern 90 mérföld/órás sebességre engedélyezett különmeneteket továbbít majd az évfordulóhoz kapcsolódva. Ebben a cikkben azt is említettük, hogy a National Railroad Museum Yorkban található főhadiszállásán július harmadikán összegyűjtik a hat megmaradt A4 sorozatú Pacific-et, melyek szerdától két hétig láthatóak együtt. Az esemény történelmi jelentőségét növeli, hogy két gép, az egykor 4489-es pályaszámot viselő Dominion of Canada és a 4496-os Dwight D. Eisenhower Kanadából illetve az Egyesült Államokból tér haza az eseményre. A szállítás költségei és nehézségei (például a Dwight D. Eisenhower kiszabadítása az amerikai múzeumból eleinte lehetetlen feladatnak tűnt) miatt legközelebb jó eséllyel csak a 25 év múlva esedékes kerek évforduló kapcsán fognak elgondolkodni az akkori illetékesek egy hasonló kaliberű megmozduláson...

Az első film a június 29-én közlekedett különmenetről készült: az Ebor Streak névre hallgató különvonatot továbbító 60019-es (eredetileg 4464-es) pályaszámú Bittern Langford határában vágtat a megengedett 90 mérföld/órás sebességgel, majd Doncaster állomásán húz át szerelvényével. A második helyszín különös apropója, hogy az állomáson túl látható üzem az LNER (majd British Rail) Doncaster Works vasúti járműgyártó egységének utódja, és egyben az LNER A4 Pacific gőzöseinek szülőhelye.



A következő két ajánlott filmben a kulisszák mögé tekinthetünk, és szemügyre vehetjük a Tengerentúlról hazaérkező lokomotívok, a Dwight D. Eisenhower névre hallgató 4496-os és a Dominion of Canada (4489) berakodását a kanadai Halifax kikötőjében, majd kirakodásukat Liverpool-ban. (A második videón a 4496-ost rakodják ki, a Dominion of Canada kirakodásáról készült hasonló videó elérhető itt.) A két gép egyébként a hazaérkezésüktől mostanáig eltelt időt jórészt a National Railway Museum Shildon-ban található kiállítóhelyén töltötte, valamint a szakemberek kijavították a fényezés apróbb hibáit, hogy makulátlan állapotban vehessenek részt a júliusi családi összejövetelen.






Ezzel elérkeztünk július harmadikához, amikor a Mallard begördülésével a National Railway Museum csarnokában felkerült az i-re a pont. Az eseményt egy hivatalos és egy amatőr videón keresztül mutatjuk be - utóbbi határozott előnye a magaslati nézet. A korábban látott négy masina mellé két másik csatlakozott, ezek pedig az eredetileg 4488-as (ma 60009-es) pályaszámot viselő Union of South Africa, illetve a 4498-as (ma 60007) Sir Nigel Gresley. Ezen gépek érdekessége, hogy a Bittern mellett a sorozat másik két, fővonali közlekedésre engedélyezett tagját képviselik, ráadásul az utóbbi lokomotív az A4-sorozat főkonstruktőrének is emléket állít.








Jövő vasárnap a nosztalgiaüzemben szorgoskodó A4-sorozatú gépek életébe nyerünk bepillantást, valamint archív képsorokon elevenedik meg az akkoriban még szintén különmenetek élén vitézkedő Mallard is. Tartsanak akkor is velünk!


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.