2013. 08. 30.

Szolnoki műhelytitkok

REV Sl és egy dátum. Sokszor láthatjuk a MÁV és a GYSEV személykocsijainak oldalán e feliratot. A szolnoki műhelyben készült fővizsgákat jelzi ez a felirat. A MÁV-csoport most megmutatja a klímakamrát is megjárt IC+-kocsik szülőhelyét az érdeklődő közönségnek is.
A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Vasútijármű Javítási Telephelye, azaz a Szolnoki Járműjavító e hét vasárnapján megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A Szolnok Napja rendezvénysorozathoz csatlakozott a város egyik legnagyobb munkaadója is, a MÁV-csoport, akik megmutatják, hogy milyen munkát is végeznek a városszéli telepen. A nyílt nap során a látogatók bepillanthatnak a vasúti járművek javításának kulisszái mögé, megismerkedhetnek a munkafolyamatosakkal – ígéri a meghívó. A mindennapok mellett megismerkedhetnek az érdeklődők az első két IC+-kocsival is – a járművekről már bőségesen szóltunk a RegionalBahn oldalain.

A bizony szebb napokat is látott BVmot-szerelvények egyik betétkocsija, a 61 55 21-76 001-2 pályaszámú jármű egy másik Bmxz sorozatú (betét)kocsival és megannyi posta-Bhv-val pihen a műhely udvarán

Vele nem büszkélkednek majd: a megőrzésre kijelölt A 168-as pályaszámú motorkocsi, az egykor ABbmot 374-es, szintén az udvaron rozsdásodik. Lehet belőle valaha üzemképes motorkocsi?

Frissen festett Bybdtee-vel tolat a borongós időben az udvaron a MÁV-GÉPÉSZET Dácsiája. A masina száma: 98 55 0 439 029-7, H-MÁVGS

Frissen született „Fecskék” a járműjavító udvarán. A háttérben néhány, még a MÁV-START flottaszínjét nem viselő halberstadti kocsi pihen. Vajon ők már csak alkatrészek lehetnek?

Az Északi Szolnokon. A villanymozdonyok javítását 2009 végén vette át a budapesti főműhelytől a szolnoki telephely. Korábban a személykocsik mellett csak dízelmozdonyokkal foglalkoztak a városban, itt születtek újjá a remotorizált Csörgők, Bobók és megannyi Bz-motorkocsi is
(fotók: Magyarics Zoltán)

A nyílt nap szeptember 1-jén, vasárnap lesz, a látogatókat 10:30 és 16:00 között várják az 5000 Szolnok, Kőrösi út 1-3. címen.

A MÁV-GÉPÉSZET telephelye Szolnokon

Halász Péter

4 megjegyzés:

 1. Fotózásra lesz lehetőség a járműjavító területén?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A közönség számára megnyitott területen igen.

   Törlés
 2. Válaszok
  1. A helyszínen rákérdeztem: "közönséges" látogatók magáncélra készíthettek felvételeket. A MÁV Kommunikációs Igazgatósága sajtómeghívót küldött ki és Budapestről ingyenes utazást is biztosított az előre regisztráló tudósítóknak. Ennek megfelelően a sajtó regisztrált képviselői közzététel céljából is készíthettek felvételeket (ld. mai tudósításunk anyaga).

   Egyébiránt ez egy visszatérő neuralgikus pont. Személy szerint úgy érzem, hogy nagy titok azért nincs egy ilyen helyen, speciális "know-how" hiányában ipari kémkedéssel sem kell számolni. A balesetes járművek kapcsán szokott még gyomorgörcse lenni az illetékeseknek, de ennek sem látom különösebb értelmét - nem a Gépészet törte össze az udvaron kókadozó 014-es BDV-t. Vasárnap lévén nem dolgoztak, tehát a dolgozók megjelenítése mint problémaforrás is kipipálva. Végül pedig amit nem akartak mutatni, azt egyszerűen nem mutatták - a nyílt nap nem azt jelenti, hogy az utolsó sufniba is bemehetett az érdeklődő, egy adott útvonal bejárására volt csak mód.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.