2013. 09. 24.

Menesztik a metrót

Münchenben ezekben a napokban rendezik meg a város talán legismertebb és legnépszerűbb rendezvénysorozatát, az Oktoberfestet. A helyszín, a Theresienwiese megközelítésére azt javasolja az MVG, hogy a városi közlekedést válasszák. A cég felkészült a tömegre.




Az MVG szakmunkástanulói igazi mélyvízbe kerültek a napaokban. A müncheni közlekedési társaság ugyanis úgy döntött, hogy az ő segítségükkel biztosítja a metrószerelvények közlekedését az Oktoberfest idején a legforgalmasabb metróállomásokon. A fiatalok testközelből ismerkedhetnek meg a metróközlekedéssel, a szabályokkal és önálló, felelős munkavégzés a feladatuk. Az „azubi”-k feladata ugyanis a metrószerelvények menesztése többek között a Theresienwiese állomáson, amely a legforgalmasabb ebben az időszakban.

Az MVG szakmunkástanulói is segítenek a metrószerelvények indításánál és a biztonságos utascserében
(fotó: MVG)

Az MVG-nél a rendkívüli forgalom idején az „U-Bahnwache”, a metrórendőrség járőreinek számát duplájára növelték, emellett – többek között a tanulók bevetésével – a közlekedési szakemberek számát is jelentősen növelték. Utóbbiak feladata a vonatok biztonságos indítása, amikor ugyanis befejeződött az utascsere vagy be kell fejeződnie az utascserének, a vonatok indítására adnak parancsot, az utasokat pedig a következő szerelvény érkezéséig türelemre intik.
A tömegközlekedés járatai is sűrűbben járnak: az üzemidők meghosszabbodtak, a környéken legalább hajnali egy óráig jár minden; emellett tíz percenként vagy sűrűbben járnak a metrók. Ez azért fontos, mert az MVG-nél a hétvégi napokon, „békeidőben” az egyes viszonylatok csak 10-20 percenként vagy még ritkábban járnak; a közös szakaszokon így biztosítják az 5-10 perces követést. Az MVG külön weboldalon sorolja az Oktoberfesttel kapcsolatos közlekedési tudnivalókat. A rendezvény október 6-áig tart.
Az biztos, hogy a müncheniek profik a tömegrendezvények közlekedésének lebonyolításában: legutóbb 2012-ben a Bajnokok Ligája döntőjének napján tapasztaltuk meg a hozzáértést, amikor otthon játszott a Bayern München a Chelsea ellen. A mérkőzést egyébként akkor elvesztette a Bayern.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.