2013. 10. 18.

Púpos-ünnep Hatvanban

Idén ünnepli 50. születésnapját számos mozdonysorozat. A Nohabok és a V43-asok mellett egy másik sorozat is jubilál: az M40-esek. Ennek alkalmából járműparádét szervez a MÁV-csoport a hatvani állomáson.


Az ötven esztendős Púposok ünneplésére hívja az érdeklődőket a MÁV. Az ezredforduló környékén megrendezett, messzeföldön híressé lett hatvani járműparádékat idézi meg a MÁV-csoport. A veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klubbal közösen köszöntik a fél évszázados mozdonysorozatot október 19-én, szombaton.

A 201-es Púpos a hatvani személypályaudvaron tolat 2006 tavaszán

A hatvani vasútállomáson és az állomás melletti vontatási telepen reggel 9 órakor kezdődik a program, ahol köszöntőt mond Stánicz János, a MÁV-START járműmenedzsmentjének vezetője. Ezt követően vetélkedővel várják az érdeklődőket, majd 9:40-től és 14:00-tól interaktív mozdonybemutató következik. A bemutatókon egyebek közt a hatvani M40 201-es, az M40 220-as az M40 232-es és a Záhonyból érkező remotorizált M40 301-es és a hagyományos kivitelű M40 006-os szerepel majd – azaz együtt látható majd az ország Púpos-flottájának jelentős része.

Születésnaposok egymás mellett: a V43-as sorozat mellett az M40-esek is ötven esztendeje szolgálják a magyar vasutat
(fotók: Halász Péter)

Mindemellett a MÁV-Vonatösszeállítás weboldal szervezésében fotósvonat indul 9:30-kor a hatvani állomásról a Hatvan–Vámosgyörk–Jászapáti–Újszász–Hatvan útvonalon. A vonatra ugyan minden hely elkelt, de attól még érdekes látvány lesz a Púpos és egy darab 29-05-ös sorozatú kocsiból álló szerelvénye.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.