2013. 11. 10.

Videóajánló - XLII. rész: görög Csörgők akcióban

Tegnapi képriportunkban a Görögországba exportált Csörgőket részben üzem közben, leginkább azonban a dögsorban láthattuk viszont. Mai videóajánlónkban a Csörgőkről készült és az interneten fellelhető mozgóképes dokumentációból válogattunk. Érdekes hallani az ismerős hangot egy ennyire eltérő színvilágú mozdonyból, és ennyire eltérő környezetben.Első filmünk főszereplői az A254-es, A255 és A259-es pályaszámú DHM7-es mozdonyok, azaz Csörgők. Az 1997 és 1998 folyamán készült felvételeken egy kivétellel a Csörgők egyik utolsó komoly megbízatása, a Thesszaloniki–Athén között közlekedő éjszakai postavonat elevenedik meg különböző helyszíneken. A záró jelenet kevésbé vidám: 2009-ben a lerabolt és félreállított A261-es mellett haladunk el. A film erénye a jónak mondató hangtechnika – márpedig egy Csörgő esetében talán a hang a legfontosabb...Második filmünk sztárja az A257 pályaszámú Csörgő, melyet személyvonatával állítottak félre egy vidéki görög állomáson vonatkereszt miatt. A felvétel 1996 telén készült.Harmadik ajánlott videónkban elsőként egy versenytárs, a Craiovában székelő Electroputere gyár Görögországba szállított hattengelyes nagydízele ontja a romány gyártó dízeleitől megszokott jellegzetes traktorhangot. A román gyár csúcstermékének számító gép után Nikos Kantiris felvételén Lamia városában előcsörömpöl az A252-es pályaszámú Ganz-dízel is egy tehervonattal – érdekes módon a fényképek és videók tanúsága szerint a görög vasutasok tényleg univerzális mozdonynak tekintették a DHM7-es típust, míg itthon mindig ritkaságnak számított a tehervonati bevetés.Minapi írásunk utózöngéjeként többen felvetették, hogy milyen jók lennének ezek a gépek a MÁV-nak... Hát... Az alábbi, közel sem vidám képsorokat elnézve azért nem vagyunk meggyőzve arról, hogy olyan remek állapotban vannak a görög Csörgők. Még alkatrésznek sem igazán érné meg megvenni a tíz-tizenöt éve leállított mozdonyokat.Magyarics Zoltán

2 megjegyzés:

  1. Szerintem már a mozdonyszekrényekkel és a forgóvázakkal is jó járna a MÁV (utóbbi felújítás után). Képek alapján nincsenek szétrohadva, mint nálunk jó pár leállított mozdonynak. Egy működő mozdony meg nem állna ki hónapokra a sorból forgóvázcsere miatt, hiszen legtöbbször a saját forgóvázát kapja vissza a mozdony felújítva, új abroncsokkal felszerelt tengelyekkel.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a legszebb hangú itthoni gép :)
    Még most is szépen helytállnak a legnagyobb melegben is, legyen az remot, vagy classic.
    (Sajnos egyre jobban terjed az a pláza jellegű mánia, hogy "jujj, ezeknek csúnya nagy a hangjuk, zavarja a nyaralókat a Balaton parton", és ennek a Start be is hódol).

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.