2013. 12. 05.

Megvan az engedély

Megkapta az NKH engedélyét a debreceni CAF-villamos, így járműoldalról nem lehet kétséges, hogy 2014 tavaszán megindulhat a forgalom a 2-es vonalon.


December 5-én megkapta az NKH típusengedélyét a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S. A. által a DKV számára gyártott Urbos-3 típusú villamos. Az első villamos 2013. május 23-án érkezett Debrecenbe s a sínre helyezését követően megkezdődött a hatóság által előírt, a típusengedély kiadásához szükséges 10000 kilométeres tesztfutás, a műszaki paraméterek ellenőrzése és a járművek dinamikus vizsgálata. A tesztfutásból 1000 kilométert hibamentesen kellett teljesítenie a járműveknek. A próbaüzem 2013 októberében sikeresen befejeződött.
A próbaüzem lezárását követően a CAF a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kérelmezte a típusengedély kiadását. A hatóság a típusengedélyt az előzetes típusengedély és a prototípus jármű vizsgálata alapján adja ki. Ellenőrzi, hogy a járműtípus megfelel-e a jogszabályi, műszaki, forgalmi és biztonsági követelményeknek, a járműtípus sorozatjele és pályaszám-csoportja megfelel-e a vonatkozó előírásoknak. A hatóság a típusengedélyben meghatározza a sorozatgyártás feltételeit, az üzembe helyezés feltételeit, az üzembe helyezési eljárás rendjét – fogalmaz Debrecen város közleménye.
A CAF-villamosok tehát december 5-én megkapták a típusengedélyt az NKH-tól, így járműoldali akadálya már nincs annak, hogy jövő tavasszal a 2-es villamos vonalán debütáljanak majd az utasforgalomban is.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.