2013. 05. 22.

Debrecenben az első CAF-villamos

A korábbi tervekkel ellentétben csütörtök délelőtt helyett már hétfőn este megérkezett Debrecenbe az épülő 2-es villamos vonalára szánt első villamoskocsi a spanyol CAF zaragozai gyárából. A szállító cég buzgósága csak a kommunikációs gépezetet zavarta meg egy kicsit, de mostanra a hivatalos képanyag is megérkezett. Kattintsanak a részletekért!


A tervezettnél bő két nappal hamarabb megérkezett Debrecenbe a 2-es villamos vonalára szánt új szerelvények első példánya, ami a minden határidőből kicsúszó és kabaréba fulladó pályaépítéshez képest mindenképpen örvendetes fejlemény. A szállítás nem volt egyszerű, a spanyolországi Zaragozából közúton hozták a két részre bontott szerelvény egységeit a speciális kamionok, méghozzá a rakomány mérete miatt komoly kerülővel, az alagutak elkerülése végett kacifántos útvonalon. A két részre bontott járművet a gyártó és a DKV szakemberei csütörtökön délelőtt előbb a járműtelepi összekötővágányra helyezik, majd összeállítják a villamost és elvégzik a villamosberendezések élesztését és a próbákat. A második kocsi is hamarosan érkezik, és a két jármű várhatóan még idén befejezi az NKH engedélyéhez szükséges tízezer kilométeres próbafutásokat.

Ami a kissé sajátosra sikerült kommunikációt illeti, első ránézésre meglepő módon nem a DKV Zrt. munkatársai illetékesek az ügyben, hanem a Debrecen Televízió – ennek magyarázata az, hogy Európai Uniós projektek esetén az érintett közlekedési vállalaton kívüli külön kommunikációs csapat kerül kijelölésre. Korábban szinte hiperaktív volt a média, így arról is szinte élőben értesülhettünk, hogy Kósa Lajos ment pár métert az új villamossal a gyárban, sőt arról is, hogy kamionokra került a jármű. A Debrecen Televízió munkatársai viszont az utolsó pillanatban megcsúsztak egy banánhéjon, ugyanis a szállító cég illetékeseitől a tervezettnél korábbi érkezésről csak az utolsó pillanatban értesültek, így a dolog vége kapkodás lett - ezért amíg a nekünk ígért képanyag megérkezik, a korábbi aktivitáshoz méltóan szemfülesnek bizonyult Dehir regionális hírportál vidóját ajánljuk olvasóink figyelmébe! A kommunikáció késedelmét egyébként a Népszabadság Online és az elvileg „tűzközelben” lévő Haon is nehezményezte – reméljük, a jövőben gördülékenyebb lesz a kommunikáció az érintett felek között.


A szállítás idejére védőcsomagolásba burkolt villamosok a Dehír videófelvételén

Frissítés, 14:00
Megkaptuk a DTV képeit a kamionon érkező villamosról, melyeket az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal.



Fotók: Debrecen Televízió


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.