2013. 12. 21.

GYSEV a Vonatinfón

A MÁV-START térképes vonatkövetőjének rendszeres látogatói talán már észrevették a szokatlan jelenséget: megjelentek a GYSEV magyarországi hálózatán közlekedő személyszállító vonatok, és ezzel összhangban a társaság logója, a Vonatinfó oldalán. A jelenség nem optikai csalódás, a GYSEV is dolgozik a valós idejű vonatinformációk biztosításán. Részletek a hajtás után!


A MÁV-START Vonatinfó névre hallgató térképes vonatkövető oldala újabb jelzéssel gyarapodott, megjelent ugyanis a vonatokat jelölő kör fekete ponttal kiegészített változata. Ez az új jelzés pedig nem mást takar, mint a térképes kereső újoncának, a GYSEV-nek a járatait. A magyar-osztrák vasúttársaság egyelőre tesztüzemet folytat, ám természetesen szeretnének „élesben” is jelen lenni a Vonatinfon, melyre a próbaüzem sikeres lezárultát követően kerülhet sor.
Érdekes kérdés a technikai megvalósítás, ugyanis a GYSEV nem rendszeresítette a MÁV-TRAKCIÓ-val egyidőben a GPS-jelek vételére is alkalmas mozdonyfedélzeti berendezést (MFB), így a vontatójárművek valós idejű követése más módon történik: alighanem MÁV hálózatán közlekedő, idegen járművekhez hasonlóan az üzemirányító rendszer adatait kapja meg a térképes felület. Az ügyben a GYSEV szóvivője későbbre ígért részletes tájékoztatást.

GYSEV valós időben: a vasúttársaság járatait a körbe rajzolt fekete pont különbözteti meg a MÁV-START vonataitól. A pontosság tekintetében pedig indulhat a nyílt és nyilvános verseny a MÁV-START és a GYSEV között

Magyarics Zoltán

2 megjegyzés:

  1. A GySEV járműveinek többségén van már jelenleg is MFB, valószínűleg idővel valós idejű követés lesz lehetséges.

    VálaszTörlés
  2. Ráadásul olyan is lehetséges, hogy a vonatadatok bevitelénél "Adatok lekérdezése központból" és ha a terhelés már jelen van a VIHAR rendszerben, akkor a jármű pályaszám alapján azonosítja a vonatot,felkínálja a vonatszámot a terhelési adatokkal együtt. Egy két "okézással" bevihetők így az adatok.

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.