2013. 12. 01.

Videóajánló - XLV. rész: sűrített vasút

Mai videóajánlónk filmjei rendhagyó módon nem képeznek tematikus egységet – az összekötő kapocs ezúttal a speciális mozgóképes technika. Ezek a rövidfilmek mind gyorsított felvétel formájában fogják át egy-egy vasúti csomópont, rendezőpályaudvar, vagy éppen járműtelep életének néhány óráját a Keleti pályaudvartól New Yorkig. Sőt, nemcsak a vonatok mozgásából lehet látványos filmet készíteni, hanem akár egy állomás átalakulásáról is.


A gyorsított felvételek révén lehetőség nyílik egy hosszabb időtartam „emészthető” rövidségűre sűrítésére, ez pedig különösen látványos lehet egy vasútállomás esetében. Erre máris kiváló hazai példát mutathatunk: Pete Gábor alábbi felvétele szűk 10 percbe sűríti be a Keleti pályaudvar életének 8 óráját, ötvenszeres gyorsításban. A páratlan alkotás 2009-ben készült, így a néző mára letűnt vonatokat is felfedezhet: „kis-EC” Bécsbe, Bzmot-kígyó balassagyarmati gyorsvonatként, és a többiek...



Hasonló műfajban indul második ajánlott rövidfilmünk is, ám mégis kicsit más: a zürichi pályaudvar forgalmát bemutató gyorsított felvétel „csak” tízszeres sebességgel pörög a valósághoz képest, és így a forgalmas svájci állomás életének egy óráját mutatja be 6 percben. A forgalmat elnézve ez a kevésbé sűrített ábrázolás is bőven elegendő, ötvenszeres gyorsítással már valószínűleg sokkal kevésbé lenne élvezetes ez a 2012-ben készült felvétel. Aki kíváncsi, hogy is néz ki egy hasonlóan forgalmas állomáson egy teljes nap 7 percbe zsúfolva, annak a Stuttgart főpályaudvaráról készült filmet ajánljuk figyelmébe!



A zürichi videót készítő csapat egy kicsit odébb is dolgozott, és szintén tízszeres gyorsításban készítették filmet 2011-ben a Limmattal rendezőpályaudvar gurítódomja feletti hídról.



A gyorsított felvételek közül látványosak az éjszaka, vagy éppel a hajnali-esti órákban készült filmek is. Ebben a műfajban erős versenyző a New York-i Metropolitan Transit Authority hivatalos Youtube-csatornáján közzétett filmje, mely a Queens városrészben található Corona metrókocsiszín egyik őszi hajnalát mutatja be. A 7-es metróvonal szerelvényeit kiadó telephelyen 2010. október 29-én 5 óra 25 perckor kezdjük virtuális utazásunkat, és végigkövethetjük a reggeli csúcsforgalom ellátáshoz szükséges szerelvények kiadását.



Természetesen nem csak egy állomás forgalmának alakulása lehet érdekes, hanem magának az állomásnak az átalakulása is. Ilyen filmet több állomás átépítéséről is készített a brit hálózatüzemeltető Network Rail - ezek közül az egyik kiemelt angol csomópontnak számító Reading állomás 2010 januárja és 2013 márciusa között lezajlott felújításáról készült filmet ajánljuk olvasóinknak.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.