2014. 01. 22.

Mobilon is tájékoztat a GYSEV

A Vonatinfóba való bekapcsolódás után újabb utastájékoztatásti fejlesztést jelentett be a GYSEV: a fontosabb vasútállomásokon valós idejű tájákoztatást adó monitorokat szereltek fel, amelyek tartalmát akár mobiltelefonon is elérhetjük.


Újabb helyszíneken találkozhatnak az utasok a GYSEV állomási utastájékoztató rendszerével. A nagyképernyős, valós idejű adatokat megjelenítő információs monitorokat több állomáson is felszerelik a vasúttársaság szakemberei. A GYSEV megkezdte a virtuális utastájékoztatási rendszere kiépítését is: az említett négy település állomásain kihelyezett plakátok QR-kódja segítségével az utasok okostelefonra is letölthetik az adott településre érvényes menetrendet.
A GYSEV jelenlegi fejlesztései olyan városokat érintenek, ahol az IC-k is megállnak. Mostantól Répcelak, Csorna, Kapuvár és Fertőszentmiklós állomásokon 107 cm átmérőjű monitorokról kaphatnak aktuális információkat az utazók. A képernyőkön valós idejű adatok jelennek meg: az induló és érkező vonatok és vágányszámok mellett az utazóközönség az esetleges késésekről is percre pontos információt kaphat. Az utastájékoztató rendszer a GYSEV saját fejlesztésében készült, ennek köszönhetően a négy helyszínen mindössze 2 millió forintba került.

Csorna állomás valós idejű tájékoztatója

Újdonság a vasúttársaság utasainak a január közepétől működő virtuális utastájékoztatás. Ennek lényege, hogy az állomásokra plakátokat helyez ki a GYSEV, az ezeken található QR-kódot pedig okostelefonjával beolvashatja az utas. Így a telefonon azonnal megjelenik az adott állomásra vonatkozó menetrend, amely megegyezik az utastájékoztató monitorok valós idejű adataival. Az adatok ezt követően bármilyen más helyszínen és időpontban is megjeleníthetők.
A QR-kód beolvasásához egy mobiltelefonos alkalmazás letöltése szükséges, majd ez az alkalmazás a kamera segítségével  beolvassa a kódot és értelmezi.

Az állomásokra kihelyezett plakát
(a képek forrása: GYSEV)

„A GYSEV alapvető célja a vasúti szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése. Ebben kiemelt szerepet játszik az utazóközönség gyors és pontos tájékoztatása. Mind az állomási utastájékoztató rendszerünk fejlesztése, mind pedig az újdonságként bevezetett virtuális utastájékoztatás komoly mérföldkő a vasúttársaság életében. Büszkén mondhatom, hogy mindkét esetben saját fejlesztésekről van szó” – mondta a fejlesztés kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója.
A GYSEV tervei szerint a következő hónapokban a Győr–Sopron vonal összes állomásán és megállóhelyén kihelyezik a virtuális utastájékoztatáshoz szükséges QR-kódokat megjelenítő plakátokat. Kapuvár állomáson az épületben zajló felújítási munkálatok miatt néhány héttel később szerelik fel az utastájékoztató monitort.
Dinamikus weblap, mint utastájékoztató felület
A valós idejű tájékoztatást egyébként egy sima, dinamikus tartalmú HTML-oldal nyújtja a telefon, illetve a monitorhoz tartozó számítógép böngészőjében. Bár ez a megoldás manapság már kissé túlhaladott, hiszen ma már nem ördöngösség QR-kód olvasása nélkül, egyszerűbben, egy alkalmazásból kiválasztva a tetszőleges állomást információhoz jutni – ezt tudja például a Vonatdroid. Azonban ez a lépés mégis fontos előrelépés a magyar vasút tekintetében, hiszen az első, hivatalosan is elismert saját fejlesztés az okostelefonnal utazók valós idejű tájékoztatására.
A GYSEV új rendszere tehát lényegében a társaság saját honlapján futó, dinamikus weboldalakat mutatja és ide navigálja az utasokat is – a kedvencek közé elmentve pedig akár asztali számítógépen is lekérhetjük az bennünket érdeklő állomás adatait.
A rendszer jó és bevált, hiszen többek között a DB AG is jó ideje alkalmazza ezt a megoldást a saját, okostelefonos alkalmazása mellett.
A GYSEV Csorna állomásának tájékoztatója valós időben – erre a linkre kattintva pedig Berlin-Spandau állomás induló jegyzékét tanulmányozhatjuk teljes felületen
Halász Péter

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.