2014. 01. 22.

Osztrák kocsikat vesz a RegioJet

Közel félszáz vasúti kocsit vásárol az ÖBB-től a cseh RegioJet. Az új kocsikat a meglévő szolgáltatás bővítésére használják majd.


Összesen 45 személykocsit vásárol az ÖBB-től a cseh magánvasúti operátor, a RegioJet. A használt járművek nem a DB AG-val kooperálva üzemeltetendő Prága–Berlin–Hamburg vonalra kerülnek majditt várhatóan vadonatúj, aradi kocsik járnak majd –, hanem a meglévő, Prága, Ostrava és Harivov, illetve a szlovákiai Zsolna felé közlekedő járatok férőhelykínálatát bővítik majd.

Az ÖBB szürke-vörös kocsijai közül 45 hamarosan sárga lehet

A mostani vásárlásnak köszönhetően a RegioJet márciustól tíz kocsis vonatokat tud közlekedtetni. A szolgáltató 2011 szeptemberében indította el Prága és Kelet-Csehország közötti járatait és azóta már napi tíz pár személyszállító vonattal várja az utasokat. A RegioJet a mozdonyait a ČD-től és olasz magánvasutaktól vásárolta; a személykocsi-állományt pedig az ÖBB-től szerezték be.
Az ÖBB-nél számos személykocsi vált feleslegessé a Railjetek forgalomba állításával, így nyílt lehetősége az osztrákoknak a járművek eladására vagy bérbe adására is.

Az ÖBB-nél számos személykocsi vált feleslegessé a Railjet-vonatok forgalomba állításával, így könnyen osztogatja a járműveket az osztrák vasút
(fotók: Magyarics Zoltán)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.