2014. 04. 15.

Rekord a múzeumban

2013 új rekordot hozott a berlini Deutsches Technikmuseum életében: az egykori Anhalter Bahnhof fűtőházában is működő létesítményt soha ennyien nem látogatták meg egyetlen esztendő alatt.


Több mint 500 ezer látogatót regisztráltak a berlini Deutsches Technikmuseumban (DTM) a 2013-as esztendő során. Ez a látogatószám kifejezetten magas és rekordot is jelent egyidejűleg, soha ennyien nem látogatták meg a technikatörténeti gyűjteményt a múzeumot működtető alapítvány harminckét éves működése alatt. A RegionalBahn szempontjából természetesen a közlekedési gyűjtemény a legfontosabb, ám nem csak ezzel foglalkozik a múzeum. A csillagászattól fogva a légi közlekedéssel, a hajózással, a fotózással és a számítástechnikával is megismerkedhetnek a látogatók.

A Deutsches Technikmuseum az egykori Anhalter Bahnhof egykori fűtőházában és annak közelében kapott helyet

A múzeumot működtető alapítvány a szorosan vett technikai kiállítás mellett a Berlin Prenzlauer Berg városrészében található Zeiss-planetáriumot is működteti, itt 76 ezer látogatót számoltak 2013-ban.
A DTM vasúti gyűjteménye egyedülállónak tekinthető abban a formában, hogy az egykori Anhalter Bahnhof fűtőházának területén működik és már a város kettéosztottsága alatt is várta a látogatókat. Itt került sor többek között 1988-ban az ICE prototípus szerelvényének bemutatására is. A régi pályaudvar vágányainak helyén kialakított parkkal szoros kapcsolatban áll a múzeum kertje is. Emellett pedig szintén a DTM-et fenntartó alapítvány működteti a közeli Monumentenhallét is, ahol jobbára a DTM városi közlekedési járművei kaptak helyet. A két helyszín között pedig nosztalgiavonatok is ingáznak a Monumentenhalle szeptemberi nyílt napjainak idején.



Egy DTM kincsi közül: az UMAN-Lok, a 202 003-as dízel-villamos mozdony egykoron a nagysebességű járművek fejlesztésében is részt vállalt, ekkor kapta a 103-as sorozatú gépekhez hasonló orrkiképzést a BBC és a Henschel próbamozdonya
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.