2014. 04. 18.

Kassára megy a RegioJet – versenyre kelnek a ZSSK-val

Terjeszkedik a cseh magánvasút, a RegioJet. A Szlovákiában is jelen lévő cég decembertől a ZSSK jól menő távolsági vonataival kel versenyre Pozsony és Kassa között.


Radim Jančura, a Student Agency tulajdonosa (a Student Agency leányvállalata a RegioJet) a Hospodárske noviny című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a jövőben a szlovákiai leányvállalatuk az állami ZSSK-val kel majd versenyre. A Pozsony és Kassa közötti vasúti pályán évente 690 ezer utast szállít az állami cég a vonatok átlagosan 75%-os kihasználtsága mellett és itt szeretne labdába rúgni a sárga szerelvényeket üzemeltető magáncég.
A társaság a tervek szerint napi négy pár vonatot indítana a Pozsony–Zsolna–Kassa tengelyen és ezek csatlakoznának a Prága és Zsolna között már most is közlekedő járataikhoz. A magántársaság többszáz vasutas felvételét tervezi, ugyanis a vonatokat és a jegyeladást is saját munkatársakkal látná el.
A pályavasút, a ŽSR megerősítette, hogy a RegioJet menetvonalakat igényelt, azonban az igénylés véglegesítésére július 25-éig várni kell. A ŽSR jelezte: a szlovákiai vasúti közlekedés 31,476 millió vonatkilométerének közel harmada, 9,632 millió vonatkilométer teljesült a szóban forgó viszonylaton.
A RegioJet egyébként két éve van jelen a szlovákiai piacon, akkor vette át közszolgáltatás keretében a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárnó vasútvonalon a személyvonatok üzemeltetését. A Pozsony és Kassa közötti vasúti forgalomban tisztán piaci alapon, állami támogatás nélkül vehet részt a társaság. Ez alighanem menni is fog nekik, hiszen a Prága és Olomouc, illetve Zsolna közötti vonatokat is hasonló modell alapján üzemeltetik.
Arról egyelőre nincs hír, hogy pontosan milyen járművekkel kívánják a forgalmat ellátni, de valószínűsíthető, hogy az ÖBB-től használtan vásárolt személykocsik egy része is felbukkanhat majd e viszonylaton. Emellett új járműveket is vásárolnak, azonban azok a DB AG-val együttműködésben üzemeltetett Prága–Berlin–Hamburg tengelyen közlekednek majd.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.