2014. 05. 20.

A villamosmegállóban dohányozni tilos

Budapesti szemmel nézve szinte már-már furcsa a „dekadens nyugat” megengedő hozzáállása a megállóhelyeken való dohányzás szempontjából. Amíg idehaza már természetesek a városi közlekedésben a füstmentes megállók, addig Európa nyugati felén most kezdik felfedezni a korlátozás lehetőségét.


Bécsben szinte már-már zavarja az embert, hogy a villamosmegállóban dohányoznak a járatokra várakozók. Nyugaton ugyanis a zárt helyiségekben komolyan korlátozzák a füstölgést, ezzel szemben a fedetlen területeken sokkal megengedőbb a szabályozás. Gondoljunk csak arra, hogy vasútállomásokon is kijelölt területeken füstölöghetnek az erre vágyó utasok – itthon ilyen nincs, ellenben teljes tiltás viszont van.
A németországi Potsdam városban a közlekedési társaság a ViP viszont most úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel bevezeti a dohányzási tilalmat az egyik megállóban. Pontosabban nem is az egész megállóban, hanem csak az esővédőben és annak közvetlen közelében lesz tilos a dohányzás az egyetemi város Campus Fachhochschule megállójában. A tilalomra egy nagyméretű poszter is felhívja majd a figyelmet a hirdetésekre szolgáló vitrinben.

Hamarosan valamennyi perontető és esővédő alatt és közelében is tilos lesz a dohányzás Potsdamban, így a főpályaudvar előtti villamosmegállóban sem gyújthatnak rá az utasok egy cigarettára, amíg odaér a következő villamos
(fotó: Halász Péter)

A közlekedési cég emlékeztetett rá: 2007. szeptember 1-je óta a közforgalmú vasúti közlekedés állomásain csak a kijelölt helyen; a járatok fedélzetén pedig egyáltalán nem szabad dohányozni. A szabályszegőket pedig rendbírságra kötelezhetik. A városi közlekedésre ugyan nem vonatkozik ilyen szigorú szabályozás – eleve nehezebb bizonyos állomástípusokat elválasztani. Így általában a szolgáltatókra van bízva, hogy milyen szabályozást vezetnek be. Ennek érdekében a brandenburgi tartományi székhely vezetése és a ViP megállapodott abban, hogy további megállóhelyeket vonnak majd be a programba, ezek pedig a legforgalmasabbak lesznek a belvárosban, az egyetemi campusoknál vagy éppen a turisták által is sűrűn látogatott kastélyok térségében. A tervek szerint valamennyi megállóhely esőbeállóiban tilos lesz ezen felül a dohányzás, erre pedig nagyméretű matricák hívják majd fel a figyelmet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.