2014. 08. 02.

Siklott az EC

Augusztus első napján este kisiklott a Grazból Saarbrückenbe közlekedő EuroCity a mannheimi főpályaudvaron. A balesetben 35-en megsérültek, közülük négyen súlyosan.


A Grazból Saarbrückenbe tartó EC 216-os összeütközött egy Duisburgból Sopronba tartó, az ERS Railways „zászlója” alatt közlekedő DGS 40635-ös számú tehervonattal a mannheimi főpályaudvaron pénteken 21 óra körül. A balesetben több személy- és teherkocsi, valamint a tehervonat mozdonya kisiklott, az EC két kocsija az oldalára dőlt. A tehervonatot továbbító mozdony, az ÖBB 1116 074-es számú Taurusa az ágyazaton állt meg, az első konténerszállító kocsiról pedig lecsúszott a rakomány. A tolt vonatban elsőként közlekedő 73 80 80-91 300-2 pályaszámú, Bpmbdzf sorozatú vezérlőkocsi a vágányon maradt, a mögötte lévő két másodosztályú termes kocsi siklott ki és borult oldalra, miután a párhuzamosan közlekedő tehervonat beleütközött. A vágányhálózat elvileg akár erre lehetőséget adna is biztonságos módon, így egyelőre nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni a baleset kapcsán.

A baleset utáni pillanatokban készült felvétel
(forrás: SWR)

A mentés pillanatai

Az biztos azonban, hogy a balesetben a két kocsiban utazó mintegy száztíz utasból harmincöten megsérültek, közülük négyen súlyos sérüléseket szenvedtek. Összesen tizennégy utast szállítottak kórházba a mentők. A vonat többi utasa sértetlenül úszta meg az esetet.

Összesen harmincöten sérültek meg, közülük négyen súlyosan. Tizennégy utas szorult kórházi kezelésre
(fotók: Markus Proßwitz / via Morgenweb)

A híradások felhívják a figyelmet arra, hogy szerencsére a vonatok viszonylag lassan közlekedtek, ellenkező esetben sokkal súlyosabb tragédiába torkollhatott volna az esemény.
Érdekesség, hogy a Focus Online értesülései szerint a baleset előtt nem sokkal felhívták a két kocsi utasainak figyelmét arra, hogy hagyják el azokat, azon oknál fogva, hogy a járművek klímaberendezései felmondták a szolgálatot. A két eset között nincs összefüggés, illetve nem kívánták ezeket megerősíteni a vasút és a szövetségi rendőrség képviselői. Az viszont biztos, hogy a szakemberek vizsgálják a baleset okait.

A Rhein-Neckar Fernsehen tudósítása a balesetről

A baleset miatt az éjszaka során lezárták a mannheimi pályaudvart, de reggelre négy vágányon ismét haladhat a forgalom, közölte a DB AG. Emiatt azonban késésekre kell számítani a térségben. A helyreállítás kapcsán a DB AG azt közölte: a mannheimi pályaudvar 1-4. vágányai továbbra is a forgalom elől elzárva maradnak, a kisiklott vonat műszaki mentése várhatóan hétfőn is tart még.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.